Microsoft търси нов Бил Гейтс сред 5-годишните

Нова образователна инициатива на Microsoft цели да научи учителите и най-малките деца да пишат софтуер, пише technews.bg. Някое от тях може да стане следващият Бил Гейтс, надява се компанията. Великобритания планира да въведе иновативна учебна програма по-късно тази година, която включва уроци по програмиране на 5-годишни деца. Microsoft е една от компаниите, които се опитват да се възползват максимално от тази възможност с поредна инвестиции в образованието.
 
В партньорство с организацията "Computing at Schools” (CAS) софтуерният гигант стартира инициатива "Обратно в училище” за обучение на преподаватели в началните и средните училища. Целта на кампанията е да осигури ресурси за писане на софтуер на 50 000 учители. Microsoft ще инвестира 334 000 британски лири в създаване на образователна програма, която трябва да помогне за откриване на талантливи деца сред най-малките и да допринесе за преодоляване на недостига на умения в Обединеното кралство. Според официалната статистика, всяка година в страната има 20 000 свободни работни места в софтуерната индустрия, но само 7500 завършилите британски младежи заемат подобни позиции.
 
Уменията за писане на софтуер, които ще придобият децата в училище с програмата на Microsoft, ще са им от полза и в усвояването на дисциплини като математика и стратегическо мислене, твърди Стив Бесуик, директор за образователната политика на Microsoft във Великобритания. "Използването на компютър е като да караш кола: всеки трябва да мине тест и да е компетентен в тази област. Но също така трябва да разберете малко повече какво има под капака на колата”, коментира Бесуик.
 
"Не казваме, че всеки ще стане разработчик на софтуер, но тази програма най-вероятно ще осигури повече бъдещи разработчици и програмисти и те ще заемат работните места, които трябва да бъдат запълнени”, допълва мениджърът от Microsoft. В крайна сметка, подобна програма може да помогне на някой да открие следващия Бил Гейтс, макар и в момента той да е само на 5 години, казва Бесуик. "Някъде може да има нов Бил Гейтс и ние искаме да се грижим за това лице, дори ако то е на пет години, така че след 10 години да създаде нова компания, с новото голямо нещо”.
 
Заедно с програмата, Microsoft се опитва да въведе в образованието повече от своите устройства – таблети и лаптопи с Windows 8.1. В същото време Google и Apple се стремят да направят същото, превръщайки сектора на образованието в един от най-конкурентните пазари за технологичните гиганти.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023