Google ще наблюдава къщите и отвътре

Американският гигант Google ще купи компанията за видеонаблюдение Dropcam за 550 милиона долара. Така той ще може да събира още повече данни за личния живот на потребителите си.Сделката е осъществена чрез компанията Nest Lab, с която Google се сдоби преди време за 3,2 милиарда долара. На първо време придобивката ще позволи на Nest, която произвежда свързани с интернет термостати и домашни датчици за дим, да разшири предлагането, като прибави към тях камерите на Dropcam, пише infobulgaria.
 
Интересът на Google към свързаните с интернет уреди е двоен. Тези придобивки ще позволят на компанията да стане ключов участник на пазара на свързани с интернет домове. Тази година този пазар се очаква да достигне оборот от 10 милиарда долара в цял свят, а прогнозите за идните години са за изключителен растеж.
 
Камерите на Dropcam могат да бъдат управлявани от разстояние чрез смартфон или таблет. Те могат да бъдат включени или изключени от разстояние, да бъдат въртени или зуумирани. Записаните видеа могат да бъдат съхранявани в Cloud или споделяни с приятели или дори с целия свят. За Google това е начин да генерира нови приходи с допълнителни услуги. Съхраняването на данни в Cloud също се плаща от потребителите освен цената на камерата.
 
Но преди всичко тези свързани с интернет уреди ще позволят на Google да събира още повече данни. Камерите на Dropcam вече могат да установяват дали снимат предмет или човек. Съоснователят на Nest Matt Rogers побърза да успокои потребителите като уточни, че Dropcam ще има същата политика на уважаване на личния живот като Nest.
 
Това означава, че събираните данни чрез системата за наблюдение няма да бъдат споделяни с Google или с която и да е друга компания без позволението на потребителите.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023