Технологиите убиват близостта между партньорите

Технологиите унищожават интимността във връзката, казва писателят Пол Леви, цитиран от бгнес.
 
У дома, по време на вечеря често дамите искат да поговорят с партньора си, но той е твърде зает да си проверява имейла. Мъжът се прави, че слуша какво му говори половинката му, но всъщност в мислите си е някъде другаде. Част от дамите се чудят кой изпраща служебни имейли вечер, а други губят доверието в партньора си. Тази ситуация, естествено, важи и в обратната посока: когато жената постоянно проверява мейла си, а мъжът иска да й каже нещо. За много хора това поведение ден след ден започва да бъде възприемано като съвсем нормално.
 
Като изследовател от Университета в Брайтън, аз започнах да наблюдавам дигиталния свят, пише Пол Леви. Забелязах, че прекарвам твърде много време да правя нещо на смартфона си. С времето физическата връзка между хората избледнява, ние свикваме с това и започваме да очакваме по-малко. Забравяме какво е истинската романтика. Забравяме, че изпращането на целувки в имейла не може да замени истинската интимност, пише Леви.
 
Разстоянието между хората води до липса на доверие. Партньорите се притесняват с кого комуникира любимият им толкова често. Колкото по-често четем в социалните мрежи за вълнуващия живот на другите, толкова по-често гледаме на собствения си живот с разочарование и презрение.
 
Как да решим този проблем? Домът трябва да бъде място, където технологиите да са забранени - или поне сведени до минимум. Смартфоните и таблетите трябва да бъдат далеч от спалнята и масата за вечеря. Когато сме с приятели е хубаво да поставяме телефона си в тих режим, за да имаме поне 20 минути пълноценна комуникация с тях. И не просто да пишем "Обичам те" в съобщение до любимия човек, а когато се приберем у дома, винаги да му даваме истинска целувка, съветва Пол Леви.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023