Момчето, което вбеси Instagram

17-годишно момче заплашва компания, оценена на 35 млрд. долара, пише profit.bg. 
 
Калеб Бен е гимназист от Лос Анджелис. Той е разработил (за един уикенд) приложение, което може да качва снимки в Instagram от компютър, а не както до сега беше възможно – само от телефон. Приложението се нарича Uploader и от няколко седмици се продава в Apple app store, където набира популярност. То носи на Бен по 1 000 долара на ден (цената на приложението е 4.99 долара). От Instagram не са никак доволни.
 
В петък инженер от компанията е изпратил имейл на Бен, в който казва, че приложението нарушава правилата на компанията. Те му дават срок до понеделник да промени приложението (а промяната ще го направи безполезно). Instagram отказва коментар по случая. Бен твърди, че това, което приложението прави, е напълно законно. Адвокатът по технологични въпроси Марк Гросман, обаче, не е съгласен. Instagram, която е собственост на Facebook, има рестрикции за използване на нейния частен Приложно-програмен интерфейс (API), а приложението на Бен го използва. Бен признава, че е получил достъп до него, след като е хакнал системата на Instagram. 
 
Крис Месина (човекът, измислил хаштага) смята, че приложението на Бен ще бъде спряно. Той казва, че достъпът до API може да позволи всякакъв тип злоупотреби. Освен това, ако Instagram искаха снимки да могат да се качват от компютър, щяха да направят така, че да това да може да става. Тяхната идея е да се улавя "момента“, казва Месина. Това променя смисъла на услугата. Instagram може да поискат от Apple да махне приложението от магазина, но това няма да попречи на тези, които вече са го свалили. 
 
Очаква се, че Instagram ще се опита да се справи с въпроса по-тихо, тъй като не изглежда добре такава огромна компания да съди 17-годишно момче. Бен казва, че за сега няма намерение да махне приложението. "Ще изчакам да видя какво ще стане,“ каза той, като междувременно всеки ден той прави пари, които отиват директно в колежанския му влог. Той планира да учи компютърни науки.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023