5 мита за зареждането на батерията на телефона

"Не използвайте телефона си, докато се зарежда," "не го оставяйте да се зарежда цяла нощ" и "винаги изчаквайте батерията да падне напълно" - това са само няколко от популярните митове за батериите на смартфоните, пише profit.bg. Когато става въпрос за живота на батерията, има много малки правила за това какво можете и какво не можете да правите със смартфона си. Има много правила, които наистина съществуват, но има и такива, които са просто слухове и трябва да игнорирате. Телефонните батерии еволюираха толкова много през годините и стават все по-умни и лесни за използване. Повечето литиево-йонни батерии, използвани от производители като Samsung и Apple, би трябвало да издържат между три и пет години, ако се грижите добре за тях. Вижте пет от най-големите митове за зареждането на батерията на смартфона ви: 
 
Мит 1: Използването на немаркови зарядни устройства унищожава батерията. 
Истината: Немарковите зарядни устройства, макар и не оптимални, са ок. 
Би трябвало да избягвате ментетата. Не прибягвайте до тях, когато най-малкото можете да си купите евтини немаркови зарядни устройства (стига те да са произведени от легитимни компании като Belkin и KMS). От Lifehacker направиха подробен експеримент, в който противопоставят оригинални зарядни срещу ментета и немаркови модели. Резултатите показват, че немарковите зарядни устройства, макар и не толкова добри, колкото оригиналните, си работят добре. Ментетата, от своя страна, почти не вършат работа. 
 
Мит 2: Не би трябвало да използвате телефона си, докато се зарежда. 
Истината: Използвайте го колкото си поискате, стига да не го зареждате със зарядно-менте. 
Има плашещи причини зад този мит. Хората вярват, че ако използват телефона си, докато се зарежда, може да експлодира или да убие с ток, този, който го използва. Точно това се случва на китайска стюардеса на име Ма Айлун през юли 2013, когато използвала своя iPhone 4, докато се зареждал. Според информацията тогава обаче Айлун е използвана менте зарядно устройство на Apple. Ако използвате одобрените от производителя зарядно и батерия, не би трябвало да имате проблеми. 
 
Мит 3: Зареждането на телефона по цяла нощ съкращава живота на батерията. 
Истината: Вашият телефон е по-умен , отколкото предполагате. 
След като вече е напълно зареден, той знае, че трябва да спре да се зарежда. Това означава, че батерията дори не се използва. Това обаче не означава, че трябва да зареждате телефона си всяка нощ по цяла нощ. Не бихте допълвали чаша с вода, ако тя вече е пълна, нали? Животът на вашата батерия ще трае по-дълго, а държите телефона си зареден на между 40% и 80%. 
 
Мит 4: Няма нужда да изключвате телефона си — никога. 
Истината: Телефонът ви може да е машина, но и той има нужда от почивка от време на време. 
Служител на Apple казва, че за се максимизира животът на батерията, би трябвало да изключвате телефона си от време на време, особено когато си лягате вечер. Според експерти на Apple минимумът е веднъж в седмицата, за да бъде съхранен животът на батерията. Изключването на телефона е важно и за устройствата с операционна система Android. Рестартирането помага за възстановяване на живота на батерията. 
 
Мит 5: Не зареждайте телефона си, докато батерията не се изтощи напълно. 
Истината: По-добре да зареждате батерията си всеки ден, отколкото да я зареждате от нула до 100% от време на време. 
Литиево-йонните батерии, като тези, които използват устройствата на Samsung и Apple, работят по-добре, когато се зареждат. Ако постоянно им позволявате да се изтощават до 0%, те ще станат нестабилни. Вашата батерия има ограничен брой цикли на зареждане и всеки път, когато батерията се изтощи напълно, губите поредния цикъл. 
 
Бонус: 
Факт — топлината ще повреди батерията. 
Истината: Това е напълно вярно. 
Топлината и технологиите не вървят ръка за ръка и това важи и за телефонните батерии. Литиево-йонните батерии се загряват и стават още по-топли, докато се зареждат. Студеното време също може да има отрицателен ефект върху живота на батерията, а студената батерия "умира“ по-бързо от обикновеното при ниски температури. От Apple казват, че нула градуса по Целзий е най-ниската препоръчителна температура за iPhone. От Samsung пък гарантират, че телефоните на компанията функционират на между минус 20 и плюс 50 градуса.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023