Google патентова "умни" контактни лещи

Google получи патент за носимо електронно устройство във вид на контактни лещи, оборудвани с датчик, памет и процесор. Заявката е подадена в патентното бюро на САЩ през юли 2012, съобщи technews.bg.
 
Патентът описва устройство, което получава енергия от околната среда. За целта е предвиден фотоелемент, който преобразува в ток слънчевата светлина, както и светлината от електрически лампи и дори от светкавицата на фотоапарат. Контактните лещи могат да предават информация към външни устройства – например за температурата на тялото на потребителя или нивото на алкохол в кръвта, както и данни за наличие на алергени и други опасни вещества във въздуха. Освен това устройството може да чете информация от предмети, например от етикети. Взаимодействието ще се извършва чрез радиосигнали, става ясно от описанието на патента.
 
През януари миналата година Google обяви проект за умни контактни лещи за нуждите на болни от диабет – устройството трябва да ги предупреждава за промени в нивото на захарта в кръвта им. По-късно фармацевтичната компания Alcon подписа договор с Google за използване на технологията в своята дейност.

Свързани новини

България отчита растеж на пазара

22.03.2023

TikTok представи Series

09.03.2023

Meta Verified ще се заплаща

20.02.2023

Sony Music събра изпълнителите

10.02.2023

Чака ни неясно бъдеще, смята той

17.01.2023