Google патентова "умни" контактни лещи

Google получи патент за носимо електронно устройство във вид на контактни лещи, оборудвани с датчик, памет и процесор. Заявката е подадена в патентното бюро на САЩ през юли 2012, съобщи technews.bg.
 
Патентът описва устройство, което получава енергия от околната среда. За целта е предвиден фотоелемент, който преобразува в ток слънчевата светлина, както и светлината от електрически лампи и дори от светкавицата на фотоапарат. Контактните лещи могат да предават информация към външни устройства – например за температурата на тялото на потребителя или нивото на алкохол в кръвта, както и данни за наличие на алергени и други опасни вещества във въздуха. Освен това устройството може да чете информация от предмети, например от етикети. Взаимодействието ще се извършва чрез радиосигнали, става ясно от описанието на патента.
 
През януари миналата година Google обяви проект за умни контактни лещи за нуждите на болни от диабет – устройството трябва да ги предупреждава за промени в нивото на захарта в кръвта им. По-късно фармацевтичната компания Alcon подписа договор с Google за използване на технологията в своята дейност.

Свързани новини

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023

Настъпва важна промяна във Facebook

28.09.2023