Приложенията за запознанства ни правят още по-самотни

Трудно е да си го представим, но изследователите твърдят, че е така: приложенията за запознанства ни карат да се чувстваме още по-самотни, установиhaучени от Университета в Охайо, пише TechNews.bg. Проучването, публикувано преди броени дни в списание "Социални и лични отношения", сочи, че хората, които системно и натрапчиво проверяват какво се случва в приложенията за запознанства, в крайна сметка се чувстват по-самотни от преди.
 
"Натрапчива употреба"
Общо 269 студенти в Университета в Охайо, които използват поне по едно приложение за запознанства, са били запитани относно чувствата на самота, приятелствата, запознанствата и тревожността. Изследователите са се постарали да измерят "натрапчивата употреба" на приложения за запознанства – състоянието, при което младежите нямат търпение да ровят отново и отново в програмата за запознанства.
 
За целта студентите били помолени да оценят колко им е важно да използват приложението, използвайки изявления от рода на "Не мога да намаля времето, което отделям за приложения за запознанства". Колкото и невероятно да звучи, има и хора, които са склонни да пропуснат час в университета или да не спазят краен срок, само и само за да скролват в приложението за запознанства.
 
Запознаването с подходящ човек обаче не се случва лесно и дълго чаканото съвпадение в крайна сметка може да не се случи скоро – а човекът започва да се чувства още по-самотен и социално разтревожен. Учените отбелязват, че това откритие съвпада с резултатите от изследванията по-рано този месец, които разкриха силна връзка между депресията у тийнейджърите и използването на социални медии.
 
Порочен кръг
Оказва се, че използването на приложения за запознанства е порочен кръг. Потребителите, които са обсебени от този род програми, споделят, че се чувстват по-уверени в приложенията за запознанства, отколкото офлайн. Затова те все по-настървено преследват заветното "съответствие" в приложението и плъзгат пръсти по екрана настойчиво. Кати Кодуто, аспирант в Университета в Охайо, която ръководи изследването, посочва, че социалната тревожност произтича от социалното отхвърляне. Така че плъзгането и несъответствието е това, което наистина боли, пише MIT Technology Review.
 
Промяна на нагласите
Дали сърфирането в приложенията за запознанства наистина е най-добрият начин да се намери романтичен партньор? Някои компании се опитват да променят тази парадигма чрез прилагане на изкуствен интелект. Изследователите обаче отбелязват, че хората-сватовници преживяват същинско възраждане.
 
"Навярно е необходима цялостна промяна в дизайна на приложенията и техния "зарибяващ" интерфейс, предполагат учените. Кодуто казва, че е нужно потребителите да свикнат да препускат по-малко през апликацията и да се вглеждат по-задълбочено в отделните профили, но навярно такава промяна ще се случи трудно, защото компаниите-разработчици се боят, че програмите могат да загубят своето свойство да пристрастявят.
 
Ограничаване на сърфирането
Може би сърфирането в приложения трябва да бъде юридически ограничено? Има и такива предложения. Все повече и на все повече места по света се говори за налагане на законодателни мерки за ограничаване на пристрастяващото въздействие на социалните медии. Това включва идеи като забраняване на бутоните тип "Харесвам", предупреждаване за времето, прекарано в дадена социална медия и др.
 
Перспектива
Тогава, ако човек се чувства самотен, трябва ли да спре да използва приложения за запознанства? Приложенията за запознанства няма да изчезнат, казват специалистите. Кодуто препоръчва на потребителите им да подхождат разумно и да обръщат внимание на времето, прекарано в този род приложения, като "запазват реалистични очаквания". В крайна сметка обаче приложенията за запознанства се разработват и управляват от фирми. "Каквото и да правим, тези приложения излизат от големите ни технологични центрове и съществуват, за да генерират пари за някого", казва Кодуто.

Свързани новини

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024

Стоичков празнува рожден ден с песен

09.02.2024

Прогнозата на мармота Фил

07.02.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024