WT:Social – социалната мрежа без реклама

Jimmy Wales, съосновател на интернет енциклопедията Wikipedia, стартира нова социална мрежа без реклами и "кликбейт" публикации. Подробности за проекта, наречен WT:Social, разкрива TechNews.bg.
 
Както и при останалите социални мрежи, WT: Social позволява публикуване на различни материали и дискусия чрез коментари. Емисията на новините се формира в хронологичен ред (алгоритмите не дават предпочитание на активно обсъжданите материали), а потребителите могат да редактират по-голямата част от съдържанието на сайта, както в Wikipedia.
 
Новата социална мрежа ще бъде финансирана чрез дарения на потребители вместо от реклама. Wales отбеляза, че услугата е предназначена за ново поколение потребители, които са готови да плащат за "смислено" съдържание. Сред компаниите, които използват такъв модел за осигуряване на приходи, той изброява услугите Netflix и Spotify, както и вестник Ню Йорк Таймс.
 
"Хората са уморени от тази боклук", каза Wales, визирайки съдържанието на социалните мрежи, които съществуват чрез реклама. С "фейковете" трябва да се борят не модераторите, а самата общност, казва още той.
 
WT:Social стартира през октомври. Мрежата приема членове само чрез покана или с абонамент от $13 на месец (годишният абонамент струва $100). Броят на потребителите вече надхвърли 50 хиляди души, а Jimmy Wales очаква аудиторията да нарасне до 500 милиона.
 
Засега в компанията, която се занимава с развитието на социалната мрежа, работят само няколко души. Wales казва, че не е събирал пари за стартиране на проекта, започвайки от нулата, за да контролира самостоятелно всички приходи и разходи.

Свързани новини

България отчита растеж на пазара

22.03.2023

TikTok представи Series

09.03.2023

Meta Verified ще се заплаща

20.02.2023

Sony Music събра изпълнителите

10.02.2023

Чака ни неясно бъдеще, смята той

17.01.2023