Frost Wash: нова революционна технология за самопочистване на климатиците

Климатиците отдавна присъстват в живота на всяко домакинство. Дори и най-скептичните потребителите, намират че в летните жеги или студа през зимата, климатика остава най-икономичния, бърз и ефективен начин да охладите или стоплите дома. В сезона на вирусите и в разгара на Covid-19, въпроса за качеството на въздуха и ефекта върху разпространението на заразата, който климатиците оказват е все по-често срещан въпрос. 
 
За пръв път срещаме технология, като акцентира върху почистването на климатика там, където най-много се задържат бактерии – зоната на топлообменника на вътрешното тяло. Топлообменникът е изграден от медни тръби, към които са прикрепени хиляди миниатюрни ламели, които отдават топлината в помещението. Именно между тях се натрупва влага, мръсотия и спори мухъл, които вдишваме ежедневно. Прахът, мухълът и бактериите могат да се натрупват, което води до намалена производителност на устройството и поява на миризми. Мръсният топлообменник ще намали качеството на въздуха в помещенията, тъй като вентилатора ще издухва частиците прах и плесен в стаята. Това може да увеличи вероятността от влошаване на здравето и затрудненото дишане. Това е една от причините експертите да съветват за извършването на ежегодна профилактика на климатика. Поддържането на топлообменника чист е ключът към по-качествения въздух.
 
Функцията Frost Wash адресира точно този проблем, който отдавна затруднява климатичната индустрия - как ефикасно и ефективно да се почисти вътрешността на климатичната инсталация в помещението.
 
Докато почистването на филтрите в климатиците може да е познат процес за клиентите, почистването вътре в самата машина обикновено изисква професионални услуги.
 
Frost Wash успешно постига 91% намаляване на бактериите и 87% намаляване на плесените в климатика след еднократно измиване.
 
Технологията Frost Wash работи чрез охлаждане на топлообменника до -15°С, образувайки тънък слой лед от влагата във въздуха. Образуваният леден слой полепва частиците прах, плесени и бактерии, които са натрупани по топлообменника и ги улавя.
След изпълняване на замръзващия цикъл, системата след това разтопява леда, изхвърляйки уловените частици прах, плесени и бактерии през дренажната тръба. След това устройството изсушава старателно повърхностите вътре в него, преди да възобнови нормалната работа.
Чистият топлообменник не само поддържа устройството с оптимална ефективност, но също така поддържа въздуха в дома ви по-свеж и чист.
 
Когато за първи път технологията е представена в Япония, Frost Wash е добре приета и получава награда “Excellence Award” от Japan Electrical Manufacturers Association, а над 90% от собствениците потвърждават за предимствата на технологията. След този добър прием, технологията вече е достъпна в целия свят и е функция по подразбиране в първокласните модели на Hitachi.
 
Доклад от теста на Frost Wash
• Тестван от Kitasato Research Center of Science Science с JCH Югоизточна Азия модел серия VX
• Тест № 2017_40194: антибактериални и анти-плесенни ефекти при работа с Frost Wash

Свързани новини

България отчита растеж на пазара

22.03.2023

TikTok представи Series

09.03.2023

Meta Verified ще се заплаща

20.02.2023

Sony Music събра изпълнителите

10.02.2023

Чака ни неясно бъдеще, смята той

17.01.2023