Frost Wash: нова революционна технология за самопочистване на климатиците

Климатиците отдавна присъстват в живота на всяко домакинство. Дори и най-скептичните потребителите, намират че в летните жеги или студа през зимата, климатика остава най-икономичния, бърз и ефективен начин да охладите или стоплите дома. В сезона на вирусите и в разгара на Covid-19, въпроса за качеството на въздуха и ефекта върху разпространението на заразата, който климатиците оказват е все по-често срещан въпрос. 
 
За пръв път срещаме технология, като акцентира върху почистването на климатика там, където най-много се задържат бактерии – зоната на топлообменника на вътрешното тяло. Топлообменникът е изграден от медни тръби, към които са прикрепени хиляди миниатюрни ламели, които отдават топлината в помещението. Именно между тях се натрупва влага, мръсотия и спори мухъл, които вдишваме ежедневно. Прахът, мухълът и бактериите могат да се натрупват, което води до намалена производителност на устройството и поява на миризми. Мръсният топлообменник ще намали качеството на въздуха в помещенията, тъй като вентилатора ще издухва частиците прах и плесен в стаята. Това може да увеличи вероятността от влошаване на здравето и затрудненото дишане. Това е една от причините експертите да съветват за извършването на ежегодна профилактика на климатика. Поддържането на топлообменника чист е ключът към по-качествения въздух.
 
Функцията Frost Wash адресира точно този проблем, който отдавна затруднява климатичната индустрия - как ефикасно и ефективно да се почисти вътрешността на климатичната инсталация в помещението.
 
Докато почистването на филтрите в климатиците може да е познат процес за клиентите, почистването вътре в самата машина обикновено изисква професионални услуги.
 
Frost Wash успешно постига 91% намаляване на бактериите и 87% намаляване на плесените в климатика след еднократно измиване.
 
Технологията Frost Wash работи чрез охлаждане на топлообменника до -15°С, образувайки тънък слой лед от влагата във въздуха. Образуваният леден слой полепва частиците прах, плесени и бактерии, които са натрупани по топлообменника и ги улавя.
След изпълняване на замръзващия цикъл, системата след това разтопява леда, изхвърляйки уловените частици прах, плесени и бактерии през дренажната тръба. След това устройството изсушава старателно повърхностите вътре в него, преди да възобнови нормалната работа.
Чистият топлообменник не само поддържа устройството с оптимална ефективност, но също така поддържа въздуха в дома ви по-свеж и чист.
 
Когато за първи път технологията е представена в Япония, Frost Wash е добре приета и получава награда “Excellence Award” от Japan Electrical Manufacturers Association, а над 90% от собствениците потвърждават за предимствата на технологията. След този добър прием, технологията вече е достъпна в целия свят и е функция по подразбиране в първокласните модели на Hitachi.
 
Доклад от теста на Frost Wash
• Тестван от Kitasato Research Center of Science Science с JCH Югоизточна Азия модел серия VX
• Тест № 2017_40194: антибактериални и анти-плесенни ефекти при работа с Frost Wash

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023