DEV.BG All in One 2022 - за симбиозата между технологиите и изкуствения интелект

Kонференцията DEV.BG All In One събира на едно място над 2500 професионалисти от технологичния свят.
 
DEV.BG All in One е годишна конференция, която събира значими и успешни хора - лектори, които ни срещат с едни от най-бързо развиващите се проекти, както в България, така и в чужбина. Тази година те ще ни накарат да се замислим за симбиозата между технологиите и изкуствения интелект, за етичната страна на технологичния прогрес и каква е ключовата роля на човека в него.
 
Алекс Попов ще даде началото на конференцията, като ще разкаже за не толкова познатата цивилизация 1.0 и ролята на хората в нея. Алекс е физик, софтуерен инженер и инвеститор. Днес е изцяло отдаден на друга своя голяма страст — био и космическите технологии, астрофизиката и инженерството в екстремни среди. "Изключително тревожно е, че като цяло човечеството става по-малко интелигентно и по-необразовано. Това ще доведе до по-голямо социално разделение и може напълно да предотврати възможността да направим нужния ни голям научен/технологичен скок."
 
Владимир Петков ще продължи разговора с лекцията си Ethical AI by Design! и защо е жизненоважно да се запитаме как технологиите ще се отразят на обществото и неговите най-уязвими членове, докато са и иновативни, и безопасни, и етични.
Професионалният опит на Владо е свързан с данните и иновациите. "Ако доскоро специалистите, които работеха по развитието на изкуствения интелект, бяха по-скоро хора с технически умения, все по-често забелязваме как към тези екипи се присъединяват философи, психолози, социолози, журналисти, библиотекари и т.н. Това не е случайно."
 
След Владо в конференцията ще се включи д-р Петър Цанков, който създава първата платформа за надежден AI. От лекцията му Beyond the Hype: Making AI Work in the Real World ще разберем защо изкуственият интелект често не се справя в реални ситуации и кои са най-обещаващите решения и инструменти, които ще позволят монетизирането на AI в различни сфери от живота ни. "Взаимодействието между хората и изкуствения интелект ще се засилва и това ще ни промени. Но AI технологиите са създадени от нас и аз ги приемам като част еволюцията ни. Ние вече сме силно зависими от технологиите и ускоряването на нашата зависимост е нормална и очаквана."
 
Тази година отново ще бъде засегната и темата за управлението на хора, но Стефан Кънев ще я разгледа от различна перспектива — как да менажираме собствения си мениджър, който може и да не е програмист и да има различни приоритети от нашите, т.е. как се прави Managing Up. Стефан има огромен професионален опит (започва да програмира през далечната 1998 г.) и ще сподели различни варианти, които да пробваме в подобна ситуация, както и няколко начина как да погледнем на нея. "За мен основната цел на един мениджър е да бъде ненужен за екипа си. Ако успееш да наредиш нещата така, че екипът да се справя без теб, можеш да се фокусираш върху важните неща — менториране, развиване на хората, правенето на работата по-удовлетворяваща или по-ефективна."
 
И тъй като успешният мениджмънт (независимо дали върви от горе надолу или обратно) изисква емпатия, гост ще бъде и личностният консултант, бизнес коуч и психолог Мария Рац, която ще разкаже за умението да се свързваме със себе си и с другите. Мария има повече от 20 години опит в различни области на човешките ресурси. "В духа на вечната максима, че единственото сигурно нещо в живота е промяната, може да се каже, че технологиите са част от еволюцията на човечеството. Те са и ще бъдат неизменна част от живота ни. Вече знаем, че пребиваването в технологичната реалност има както предимства, така и недостатъци."
 
Антони Христов е дългогодишен ветеран от анимационната индустрия в Холивуд, като в последните 18 години там е бил арт директор за Пиксар - работил e за филми като Wall-E, Finding Nemo, The Incredibles и много други. Той ще сподели малко от своя опит, от времето когато компютрите започват да навлизат сериозно в анимационната индустрия, и също така ще засегне взаимно необходимите, но не винаги лесни отношения между хората с креативно и тези с по-методично мислене – артистите и програмистите. "Има много хора, които са устремени в някаква цел, следват я и я постигат евентуално. Но проблемът с такъв типаж е, че обикновено изпускат много възможности около тях, защото не ги виждат, твърде са концентрирани на там, където отиват."
 
Можем истински да помагаме на околните и като добротворим, както от пет години прави Лазар Радков чрез каузата "Капачки за бъдеще". С нея този модерен будител успява да мотивира над милион от нас да събират капачки и да рециклират, а с парите се закупува медицинска апаратура за родилни и детски отделения в цяла България. В свободното си време Лазар дава смени в спешно отделение и с колеги медици, парамедици и спасители обучава млади и стари на долекарска помощ — едно все още рядко срещано умение у нас. "Ако всеки от нас опита регулярно да помага тук-там за подобряването на дадена сфера, не след дълго ще летим в космоса. Буквално! Тогава вече ще имаме други проблеми."

Свързани новини

Как да се пазим от хакери по Коледа

05.12.2022

Не отлагайте!

19.08.2022

Лаптопи капитулират пред Джанет

18.08.2022

Излезе видеоигра за Левски

28.07.2022

TikTok ще популяризира фестивала в Кан

18.03.2022