DEV.BG All in One 2022 - за симбиозата между технологиите и изкуствения интелект

Kонференцията DEV.BG All In One събира на едно място над 2500 професионалисти от технологичния свят.
 
DEV.BG All in One е годишна конференция, която събира значими и успешни хора - лектори, които ни срещат с едни от най-бързо развиващите се проекти, както в България, така и в чужбина. Тази година те ще ни накарат да се замислим за симбиозата между технологиите и изкуствения интелект, за етичната страна на технологичния прогрес и каква е ключовата роля на човека в него.
 
Алекс Попов ще даде началото на конференцията, като ще разкаже за не толкова познатата цивилизация 1.0 и ролята на хората в нея. Алекс е физик, софтуерен инженер и инвеститор. Днес е изцяло отдаден на друга своя голяма страст — био и космическите технологии, астрофизиката и инженерството в екстремни среди. "Изключително тревожно е, че като цяло човечеството става по-малко интелигентно и по-необразовано. Това ще доведе до по-голямо социално разделение и може напълно да предотврати възможността да направим нужния ни голям научен/технологичен скок."
 
Владимир Петков ще продължи разговора с лекцията си Ethical AI by Design! и защо е жизненоважно да се запитаме как технологиите ще се отразят на обществото и неговите най-уязвими членове, докато са и иновативни, и безопасни, и етични.
Професионалният опит на Владо е свързан с данните и иновациите. "Ако доскоро специалистите, които работеха по развитието на изкуствения интелект, бяха по-скоро хора с технически умения, все по-често забелязваме как към тези екипи се присъединяват философи, психолози, социолози, журналисти, библиотекари и т.н. Това не е случайно."
 
След Владо в конференцията ще се включи д-р Петър Цанков, който създава първата платформа за надежден AI. От лекцията му Beyond the Hype: Making AI Work in the Real World ще разберем защо изкуственият интелект често не се справя в реални ситуации и кои са най-обещаващите решения и инструменти, които ще позволят монетизирането на AI в различни сфери от живота ни. "Взаимодействието между хората и изкуствения интелект ще се засилва и това ще ни промени. Но AI технологиите са създадени от нас и аз ги приемам като част еволюцията ни. Ние вече сме силно зависими от технологиите и ускоряването на нашата зависимост е нормална и очаквана."
 
Тази година отново ще бъде засегната и темата за управлението на хора, но Стефан Кънев ще я разгледа от различна перспектива — как да менажираме собствения си мениджър, който може и да не е програмист и да има различни приоритети от нашите, т.е. как се прави Managing Up. Стефан има огромен професионален опит (започва да програмира през далечната 1998 г.) и ще сподели различни варианти, които да пробваме в подобна ситуация, както и няколко начина как да погледнем на нея. "За мен основната цел на един мениджър е да бъде ненужен за екипа си. Ако успееш да наредиш нещата така, че екипът да се справя без теб, можеш да се фокусираш върху важните неща — менториране, развиване на хората, правенето на работата по-удовлетворяваща или по-ефективна."
 
И тъй като успешният мениджмънт (независимо дали върви от горе надолу или обратно) изисква емпатия, гост ще бъде и личностният консултант, бизнес коуч и психолог Мария Рац, която ще разкаже за умението да се свързваме със себе си и с другите. Мария има повече от 20 години опит в различни области на човешките ресурси. "В духа на вечната максима, че единственото сигурно нещо в живота е промяната, може да се каже, че технологиите са част от еволюцията на човечеството. Те са и ще бъдат неизменна част от живота ни. Вече знаем, че пребиваването в технологичната реалност има както предимства, така и недостатъци."
 
Антони Христов е дългогодишен ветеран от анимационната индустрия в Холивуд, като в последните 18 години там е бил арт директор за Пиксар - работил e за филми като Wall-E, Finding Nemo, The Incredibles и много други. Той ще сподели малко от своя опит, от времето когато компютрите започват да навлизат сериозно в анимационната индустрия, и също така ще засегне взаимно необходимите, но не винаги лесни отношения между хората с креативно и тези с по-методично мислене – артистите и програмистите. "Има много хора, които са устремени в някаква цел, следват я и я постигат евентуално. Но проблемът с такъв типаж е, че обикновено изпускат много възможности около тях, защото не ги виждат, твърде са концентрирани на там, където отиват."
 
Можем истински да помагаме на околните и като добротворим, както от пет години прави Лазар Радков чрез каузата "Капачки за бъдеще". С нея този модерен будител успява да мотивира над милион от нас да събират капачки и да рециклират, а с парите се закупува медицинска апаратура за родилни и детски отделения в цяла България. В свободното си време Лазар дава смени в спешно отделение и с колеги медици, парамедици и спасители обучава млади и стари на долекарска помощ — едно все още рядко срещано умение у нас. "Ако всеки от нас опита регулярно да помага тук-там за подобряването на дадена сфера, не след дълго ще летим в космоса. Буквално! Тогава вече ще имаме други проблеми."

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023