София филм фест събира световноизвестни режисьори

15-ият юбилей на София Филм Фест(4.03 - 20.03) ще събере в София световноизвестни режисьори, някои от които с визитите си през изминалите издания допринесоха фестивалът да израсне и да бъде притегателна сила за млади и утвърдени таланти от цял свят, съобщиха от СФФ.

Сред тях несъмнено е британският режисьор Тони Палмър. Тази година той ще представи "изгубеният филм" за легендарния канадски бард Ленард Коен "BIRD ON A WIRE".

Директорът на СФФ Стефан Китанов споделя:  През 1993 бях в Лондон на панорама на рок филми в Нешънъл Филм Тиътър и имах късмета да гледам уникалния филм на Тони Палмър за моя любим музикант. Веднага след това имах желанието филмът да влезе във втория Рок Филм Фест и след това в Мюзик Филм Фест в края на 90-те. Копието не можеше да се намери. През всичките тези години съм имал желание да покажем този филм."

"Bird on a Wire" съдържа 17 от най-великите песни на Коен, изпълнени по времето, когато певецът и музикант е във върхова форма, и разкрива трудностите и бъркотията на всяко турне. И въпреки несъвършенствата на тогавашната аудио- и звукозаписна технология, според Палмър се е запазило най-важното – духа на времето. Но не само това. "Bird on a Wire" е най-емоционалният и откровен филм на Тони Палмър и София ще е един от първите фестивали в света, които ще го видят в оригинал.

Тони Палмър е един от водещите режисьори на музикални документални филми и исторически игрални драми. Филмографията му наброява около 100 заглавия – от ранните му творби за "Бийтълс", "Крийм", Джими Хендрикс и Франк Запа до известните му портрети на Уолтън, Бритън, Стравински, Мария Калас, Джо Осбърн, Марго Фонтейн и Менухин. Неговият филм, посветен на Вагнер (дълъг 7 часа и 45 минути), с участието на Ричард Бъртън, сър Лорънс Оливие и Ванеса Редгрейв, е определен от "Лос Анджелис Таймс" за "един от най-красивите филми на всички времена".