15-ти София Филм Фест наближава

За 15-та година София Филм Фест (Sofia International Film Festival), влязъл в класацията на 50-те топ фестивала според сп. "Варайъти", ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София, предаде БГНЕС.

15-ият юбилеен София Филм Фест ще се състои от 4 до 13 март 2011 в София с допълнителна програма от 14 до 20 март в София, Бургас, Пловдив и Варна. 
Започнал като тематичен мюзик фест, за изминалите 15 години София Филм Фест се превърна в Киномаратона на годината – събитие, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското и регионалното кино пред света. През 2010 година София Филм Фест получи признание от Международната Федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) – акредитация като състезателен фестивал със специализиран конкурс (за първи и втори филми). Членството във FIAPF е неоспоримо доказателство за развитието и международното признание на българското кино през последното десетилетие и сериозно постижение на фестивалния екип.
Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата и Националния филмов център, Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Интернешънъл на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.
Програмата ще съдържа около 100 игрални, 30 документални и над 70 късометражни филма. Те ще бъдат представени в традиционните за фестивала рубрики Международен конкурс за първи и втори филми, Големите пет, Киното днес, Киното утре, Ново българско кино, Балкански конкурс и други. За девети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).
За Голямата награда на 15-ия София Филм Фест отново ще се състезават 12 филма. До момента са потвърдени 7 филма от програмата. Това са творби от България , Турция, Португалия, Съединените щати, Иран и Германия.
За първи път в конкурса участват два български филма – "Подслон" на Драгомир Шолев и "Тилт" на Виктор Чучков-син. Това не е случайно, присъствието на два български дебюта е признание за влизането в киното на нова генерация млади български кинематографисти, които уверено конкурират своите колеги по света и са в основата на връщането на доверието на българската публика към родното кино. Сред останалите филми са: "Америка" (America) –Португалия-Русия-Испания-Бразилия, реж. Жоао Нуно Пинто, "Бяло като сняг" (White As Snow) – Турция, реж. Селим Гюнеш, "Полски бар" (Polish Bar) – САЩ, реж. Бен Берковиц, "Кучешка пот" (Dog Sweat) – Иран, реж. Хосеин Кешаварц и "Денят, в който не бях родена" (The Day I Was Not Born) – Германия-Аржентина, реж. Флориан Микуд Косен.
Международно жури ще определи основните награди на 15-ия София Филм Фест. Негов председател ще бъде номинираният за Оскар исландски режисьор и продуцент Фридрик Тор Фридриксон. От 1978 г. той е в основата на създаването на Фестивала в Рейкявик. През 1987 г. основава Исландската филмова корпорация, която се превръща в най-значимата продуцентска компания в страната. Като режисьор Фридриксон печели международно признание с филма си "Деца на природата", който е номиниран за "Оскар" за чуждоезичен филм. В София режисьорът ще представи най-новия си филм "Мама Гого" (Mamma Gogo).
 
За девети път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро.  
И през 2011 година организаторите ще зарадват верните киномани с рубриката "Голямата петорка", която включва филми, спечелили най-важните награди на петте водещи кинофестивали в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс.
Специален гост на фестивала ще бъде носителят на Оскар Данис Танович, чийто най-нов филм "Цирк Колумбия" ще бъде представен на 12 март в Зала 1 на НДК на специална гала-прожекция след Церемонията по връчване на наградите на 15-ия СФФ.
Танович спечели наградата за сценарий в Кан и чуждоезичен Оскар за дебютния си филм "Ничия земя" през 2002.
Световна премиера на фестивала ще има албанския филм "Балкан базар / Balkan Bazaar" на режисьора Едмонд Будина. Балканската програма включва едни от най-важните филми, произведени в региона през последната година. Сред тях са сръбските "Жената със счупения нос / Woman with the Broken Nose" на Сърджан Колевич и "Бял, бял свят / White White World" на Олег Новкович.
Програмата "Киното днес – големите майстори" съдържа повече от 20 филма, сред които "Красиво / Biutiful" на Алехандро Гонзалес Инариту, "Три / Three" на Том Тиквер, "Обет / Besa" на Сърджан Каранович, "Морфин" на Алексей Балабанов, "Как прекарах това лято / How I Ended This Summer" на Алексей Попогребски.
В програмата "Киното утре – големите надежди" са включени филми на едни от най-горещите открития в световното кино през последната година.
Българското игрално кино ще представи всички завършени филми след март 2010. За първи път пред публика ще бъде показан дебютният филм на Димитър Коцев-Шошо "Лора от сутрин до вечер" по едноименния роман на режисьора. В главната роля е чаровната Милена Николова, известна повече с името Миленита. Пълната българска програма ще бъде известна през февруари.
Ще бъдат излъчени на голям екран и филмите избрани от ученици и студенти на сайта на "Десетилетието  на бъгарските филми".  В седмицата преди официалното откриване на фестивала (25 февруари – 3 март) в Дома на киното отново ще бъдат прожектирани 10-те филма, получили най-висок рейтинг. Избраните филми са: "Източни пиеси", "Писмо до Америка", "Козелът", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Дзифт", "Подгряване на вчерашния обед", "Мила от Марс", "Емигранти", "Откраднати очи", "Опашката на дявола".
На 15-ия София Филм Фест се очакват и над 200 чуждестранни гости. /БГНЕС