Започна "Берлинаре"

С прожекция на филма "Непреклонните" на братя Коен в Берлин започна 61-то издание на "Берлинале". През следващите десет дни в рамките на фестивала ще бъдат показани около 400 заглавия.

Официалната програма включва 22 филма, като от тях за "Златна мечка" ще се борят 16. Прави впечатление, че в конкурсната програма има 5-6 германски, няколко френски и само едно заглавие от бившия СССР - "Невинна събота" на Александър Миндадзе, който е копродукция на Русия, Германия и Украйна.

За "Златна мечка" ще се бори и режисьорският дебют на Ралф Файнс "Кориолан". Файнс играе и главната роля в екранизацията на Шекспир.

Зрителите ще видят и първия филм като режисьор на мексиканката Паола Маркови. Нейният The Prize разказва за хунтата в Аржентина.

Тази година "Берлинале" отделя внимание на триизмерните филми, като за първи път в официалната част ще има такива заглавия. С огромен интерес се очаква документалният "Пина" на Вим Вендерс. Използвайки триизмерната технология, Вендерс разказва за изкуството на танцьорката Пина Бауш. Само да напомня, че ще видим заглавието и на София Филм Фест.

Освен официалната програма в рамките на "Берлинале" има и няколко тематични секции. Най-популярните сред тях са "Панорама" и "Форум", като в рамките на всяка от тях се показват между 53 и 55 заглавия. Специално внимание се отделя също на късометражното кино и детските филми.

Любителите на старото кино пък могат да се насладят на ретроспекция на филми на Ингмар Бергман и да видят реставрираната цифрова версия на "Шофьор на такси" на Мартин Скорсезе.

Любопитно подробност е, че тази година червен килим, по който да минат знаменитостите, ще бъде опънат не само пред главния салон на проявата "Берлинале палас", но и пред още седем кина в града. Там ще се правят миниверсии на официалната церемония.

Освен като един от четирите най-престижни кинофестивала в света "Берлинале" е и място, където се сключват доста сделки. В паралелната бизнес програма купувачи за своите заглавия ще се опитат да намерят над 500 компании от повече от 50 страни.

Миналата година голямата награда на "Берлинале" "Златната мечка" взе турският "Мед", а през 2009 г. - "Млякото на тъгата" от Перу. Това, което е общото между двете заглавия, е скромният им бюджет.