"Черният лебед" открива "София Филм Фест"

"Черният лебед” на Дарън Аронофски, един от най-коментираните световни филми, превърнал се в основен фаворит за Оскар, ще постави началото на юбилейния 15-и Международен филмов фестивал "София Филм Фест".

С присъден "Златен Глобус”  на Натали Портман, с 12 номинации за БАФТА и 4 номинации за наградата "Независим дух”, филмът получи признание и от влиятелните общности на кинокритиците в САЩ, както и наградата "Марчело Мастрояни” от Венецианския филмов фестивал. "Черният лебед” е сред номинираните за "Оскар” в категорията най-добър филм, най - добра женска роля, и режисьор в лицето на Дарън Аронофски.

С най-новия филм на Дани Бойл "127 часа” ще бъде поставен специален акцент върху дългогодишното сътрудничество между "София Филм Фест" и Британския съвет. Прожекцията на филма е предвидена като специалната Британска гала вечер в програмата на "София Филм Фест". "127 часа” е сред основните претенденти в надпреварата за "Оскари” с 6 номинации, между които за адаптиран сценарий, за актьорското постижение на Джеймс Франко, за оригинална музика и песен, за монтаж, както и номинация за най-добър филм.

За разлика от независимия, превърнал се в култ "Трейнспотинг” и касовия хит "Беднякът милионер”, донесъл на създателите му 8 награди "Оскар”, най-новата творба на Бойл пресъздава на екрана истинската история на катерача Арън Ралстън (Джеймс Франко), който в опита си да покори отдалечен каньон в Юта, се оказва хванат в капан, затиснат с голям скален блок. Сюжетът проследява съдбата на Ралстън в следващите 5 дни, в които той изследва живота си и преживява природните стихии, преди да вземе решение за излизане от ситуацията.

В програмата на "София Филм Фест" има още четири филма, които се състезават за наградите на Американската киноакадемия. "Зимен дар” (Winter’s Bone) на Дебра Граник е включен в програмата "Голямата петорка” като носител на Голямата награда на журито в Сънданс 2010.

Три от творбите, номинирани за наградите "Оскар” в категорията „най-добър чуждоезичен филм”, са част от програмата "Киното днес – Големите майстори” на София Филм Фест – най-новия филм на Алехандро Гонзалес Иняриту "Biutiful”, носителя на "Златен Глобус” за чуждоезичен филм "В един по-добър свят” (In a Better World) на Сузане Биер и филма на Дени Вилньов "Изпепелени” (Incendies).