12-те заглавия в международния конкурс на 15-ия София Филм Фест

Дванайсет  филма ще се състезават в Балканския конкурс на 15-ия София Филм Фест, съобщиха от СФФ.

"Аврора" (2010), по думите на режисьора и изпълнител на главната роля във филма Кристи Пую, е "история за човек, който е достигнал своя предел и следва съдбата си такава, каквато е, без да задава въпроси защо нещата се случват тъкмо по този начин". 

"Академията на Платон" (2010) на Филипос Цитос е пореден кинотриумф на гръцкото кино на световните фестивали. Гръцката комедия получи Вселенската награда и Трета награда на младите в Локарно, а изпълнителят на главната роля, известният Андонис Кафедзопулос, си тръгна с много ценния "Сребърен леопард". Филмът разказва за "драмата" на собственик на будка (Андонис Кафедзопулос), който страда от ксенофобия, а открива, че кварталният общ работник от албански произход му е брат. 

Световна премиера на София Филм Фест ще има "Балкански базар" (2010) на Едмонд Будина. Филмът беше представен като проект на София Мийтингс през 2009 г. Историята – Джоли и Орсола откриват странен базар в Южна Албания, където се търгува с тленни останки. Те решават да се възползват от него, като продадат костите на своите баща и дядо, за да получат истинска любов. Филмът е създаден по действителен случай от южна Албания преди години. 

Сред впечатляващите сръбски филми е "Бял, бял свят" (2010) на Олег Новкович. Продукцията получи паричната награда на стойност 20 000 евро и стъклената статуетка "Лубина" за най-добър филм на 20-ия филмов фестивал в Котбус. Филмът донесе "Златен леопард" за най-добра актриса на Ясна Дуричич на 36-ия кино фестивал в Локарно. "Бял, бял свят" разтърсва със своята емоционалност и оригинални елементи, заимствани от гръцката трагедия. Филмът разглежда историята на бившия боксьор Кинг, който, отдавна откъснат от света, е връхлетян внезапно от изгаряща страст към младо момиче. Любимата му обаче се оказва неговата собствена дъщеря... 

Силвия Кристел, звездата в култовия филм "Емануела", ще представи лично в София най-новия филм с нейно участие – "Два слънчеви дни" (2010) на хърватина Огньен Свиличич. Актрисата се завръща в киното с неочаквано силно изпълнение в източноевропейската независима продукция, дело на хърватски и френски копродуценти.  Историята на "Два слънчеви дни" е изградена от двамата главни герои – американец и италианка, туристи в Хърватия. На фона на непознатата за тях страна се открояват разпадащите се човешки отношения.

"Зефир" (2010) носи името на 11-годишно момиче, което прекарва лятната ваканция при своите баба и дядо в планината. Зефир чака с нетърпение майка й да дойде и да я отведе обратно вкъщи. Най-накрая тя се появява, но само за да се сбогуват, преди да отпътува надалеч като доброволец.  "Зефир" е пълнометражния дебют на родената през 1969 г. в Орду, Турция, Белма Баш. 

Вторият сръбски филм в Балканската програма на СФФ тази година е "Жената със счупения нос" (2010) на Сърджан Колевич. Проектът получи наградата на София Мийтингс за 2007. Жена със счупен нос изскача внезапно от едно такси и се хвърля от моста в Белград. Случаят обединява съдбите на трима очевидци. Опитът за самоубийство е повратен момент за всички тях. Това са таксиметров шофьор на име Гаврило, който се опитва да избягва всякакъв вид емоционално обвързване; учителката Аника, която упорито отказва вниманието на един от своите ученици, и смахнатият фармацевт Биляна, която разбира, че мъжът, за когото се омъжва не е единствен в живота й. 

Сред най-важните кинозаглавия, произведени в региона, е и още един турски филм-омнибус "Истории от Карс" (2010), който обединява пет кратки истории на петима различни режисьори. 

 

Известният македонски режисьор Милчо Манчевски ще представи лично на 15-ия СФФ най-новия си филм "Майки" (2010), непосредствено след участието на филма в програмата "Панорама" на Берлинския кинофестивал. "Майки" е копродукция на Македония, България и Франция (копродуцент от българска страна е "Елемент Филмс" на Методи Петриков, с подкрепата на Националния филмов център). Това е четвъртият филм на Манчевски и фактите в него заплитат интрига, в която измислицата се превръща в истински документален разказ, провокиращ към дълбок и полемичен размисъл. 

Международната копродукция "Соната без думи" (2010) е втори игрален филм за Янец Бургер, автор и на няколко късометражни филми. Филмът пристига в София веднага след участието му в програмата на фестивалите в Ротердам и Гьотеборг. 

В град Бор в Сърбия е една от най-големите открити мини за добив на мед, превърнала се днес просто в огромна дупка в земята – това е фонът, на който се развиват отношенията между трима приятели. С това представяне започва още един сръбски филм в Балканския конкурс на 15-ия София Фим Фест - "Тилва Рош" (2010), с режисьор и сценарист Никола Лежаич. 

Най-новият филм на Ивайло Христов "Стъпки в пясъка" (2010) е българското предложение в Балканския конкурс на София Филм Фест.

Извън конкурсната програма ще бъде показан още един колективен проект на новото балканско кино - филмът-омнибус "Други истории" (2010). Проектът има особено интересна идея, зад която стои Ненад Джукич – популярен сръбски филмов критик и продуцент. "Други истории" е съставен от пет късометражни откъса на млади режисьорки от страните от бивша Югославия. Това са имената на Мария Джиджева от Македония, Ивона Юка от Хърватска, Ана Мария Роси от Сърбия, Инес Танович от Босна и Хана Слак от Словения. В петте истории жените представят авторския си киновъзглед за бременността и майчинството. Колективната творба ще провокира интереса на българската публика не само поради своята тематика, но и заради традиционно силните омнибус-проекти, представяни по време на изданията на фестивала.