Мишел Бонев планира да снима още филми у нас

"Това е моята история, която е химн за любовта", каза скандалната актриса и режисьор Мишел Бонев на представянето на първия си филм "Сбогом, мамо", предаде БГНЕС.

"Написах историята за 5 години, изживях я за 30", каза Бонев на пресконференция по повод премиерата на филма по българските кина на 6 май. Филмът поставя актуални въпроси, които нямат времеви граници. "Проблемът на обществото е семейството. Когато то е болно, обществото също е болно", обясни тя. "Сбогом , мамо" се опитва да махне социалните бариери, които отделят хората, да покаже проблемите между майка и дъщеря и отношението на младите към възрастните хора. "Написах го за себе си, за нещата, които не можех да разбера. Това е моята история и всички, които гледат този филм трябва да намерят сила, с която да преодолеят проблемите си. Този филм е капка в океана, но е химн за любовта", обясни Бонев.

Главна роля в лентата има актрисата Татяна Лолова, за която Мишел казва, че е като "Алиса в страната на чудесата". "Майката е най-скъпото нещо в живота ни, тя дава сърцето си за децата си. Моята героиня не може да изпита истински чувства към дъщерите си, но показва, че всяко живо същество има нужда от погалване", разказа Татяна Лолова. Във филма участват още Надя Конакчиева, Марта Янева, Юлиан Вергов, Ани Бакалова и Илка Зафирова.

"Много неща се изписаха, много обиди, но аз съм тук, за да работя. Предлагам да работим заедно и да спрем със скандалите", бе категорична актрисата и режисьор. "Не ме гонете от България", помоли тя, защото имала още проекти, като например телевизионен филм в две серии. За финансирането на "Сбогом, мамо" обясни, че 70% от бюджета на филма са лични средства и само 5% са български държавни пари. С промоцията в Италия "Сбогом, мамо" струва 4,3 милиона евро, уточни Бонев.

Скандалът в Италия Мишел Бонев коментира така: "Всичко започна от там -  Берлускони изпрати много поздрави по негов министър на награждаването във Венеция. Оттогава пресата просто започна да създава скандали и лично Бонди минаваше много труден момент, защото киното е в криза, трябва да се режат много пари… Използваха мен и филма - никой филм не заслужават такова нещо... Аз съм си българска до мозъка на костите и италианците никога няма да ми го простят”, признава Бонев.

Припомням, че в властите в Италия започнаха разследване срещу министерството на културата и в частност Силвио Берлускони, във връзка с твърденията, че италианският премиер е похарчил близо 400 хиляди евро държавни пари, за да откара със самолет българката и придружаващата я делегация на кинофестивала във Венеция. Там звездата получи специално създадена за нея награда. Разследването се основаваше на записан телефонен разговор между италианския министър на културното наследство Сандро Бонди и неговия заместник Николо Борели, отговарящ за киното. В разговора Бонди споменал че Берлускони иска филмът на Бонев "Сбогом, мамо" да бъде показан на фестивала във Венеция, а българката да получи "някаква награда". Бонев, която е определяна като "лична приятелка" на Берлускони, получи през във Венеция награда по повод 60-ата годишнина на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи. Тя пристигна на кинофестивала с 40-членна българска делегация, начело с министъра на културата Вежди Рашидов, според когото Италия е поела разноските за пътуването.

У нас, министърът на културата Вежди Рашидов не намери нищо осъдително във факта, че е отишъл на частни разноски на кинофестивала във Венеция. А за скандала около Бонев, в който се оказа замесен и италианският културен министър, Рашидов обвини "жълтото" в медиите.