"Хобитът: Неочаквано пътешествие" ще бъдe по кината в края на 2012 г.

Имената и датите за пускане по кината на двата филма по книгата на Дж.Р.Р. Толкин "Хобитът" вече са известни.

Първият филм ще се казва "The Hobbit: An Unexpected Journey" ("Хобитът: Неочаквано пътешествие") и ще може да бъда гледан в киносалоните през декември 2012 г. Втората част - "The Hobbit: There and Back Again" (Хобитът: Дотам и обратно") ще бъде пусната по кината през декември 2013 г.

Снимките на двете ленти в Нова Зеландия, чийто сюжет се развива преди историята, разказана във филмите от поредицата "Властелинът на пръстените", се забавиха заради спорове за заплащането на актьорите и влошеното здраве на режисьора Питър Джаксън. През януари Джаксън беше приет в болница с перфорирана язва. Продукцията среща трудности от самото начало, като първите проблеми бяха напускането на първоначалния режисьор Гийермо дел Торо и спорове за правата за разпространение.

Във филмите ще видим британския актьор Мартин Фрийман("Пътеводител на галактическия стопаджия") в ролята на Билбо Бегинс. Сър Иън Маккелън и Илайджа Ууд отново ще се въплътят в персонажите на Гандалф Сивия и Фродо. Актьорът Анди Серкис пък ще се завърне към ролята на Ам-гъл.