Кинофестивалът "Любовта е лудост" започва с филм на Льолуш

Поредното, деветнайсто издание на варненския кинофестивал "Любовта е лудост" започва на 26-ти август.

Стъртът ще бъде даден с френския филм "Толкова много любов" на режисьора Клод Льолуш. Закриването ще бъде отбелязано с премиерата у нас на "Принцеси" от Испания.

Програмата на фестивала включва 58 филма от 18 държави. От тях само 13 ще участват в конкурсната програма на киносъбитието. Българското участие в конкурса е последният филм на Пламен Масларов "Корави старчета", който ще бъде представен на 29 август от 20 часа.

Председател на международното жури ще бъде Иван Павлов, а негови членове младата българска актриса Весела Казакова и иранката Хенгаме Газиани.

При откриването на кинофорумът ще бъде прожектиран френският филм "Толкова много любов" на режисьора Клод Льолуш. Закриването ще бъде отбелязано с премиерата у нас на "Принцеси" от Испания.

С прожекцията на филма "Любовта е лудост" от 1917 година ще бъде отбелязана 120 годишнината от рождението на патрона на фестивала Васил Гендов. Сто години от рождението на режисьора Захари Жендов, чиито филми "Един ден в София" и "Един забулен свят" от края на 40-те години, също ще бъдат показани в програмата на фестивала. "Селянинът с колелото" и "С дъх на бадеми", ще отбележат 85-та годишнина от рождението на Георги Георгиев – Гец.

Филмът "Всичко е любов" ще бъде показан по случай 60-ия юбилей на актьора Иван Иванов.

Селекцията от петте филма ще представи за първи път в България панорама на казахстанското кино, а продукцията "Ирония на любовта", участва и в конкурсната програма.