Мадона с кино премиера във Венеция

Звезден блясък и привкус на скандал обещава днешният ден на започналия във Венеция 68-и кинофестивал с присъствието на Мадона (Madonna), която ще представи втория си опит като режисьор,  и отсъствието на Роман Полански от световната премиера на новия му филм, предадоха световните информационни агенции.

53-годишната Кралица на попа Мадона ще представи във Венеция извън конкурсната програма лентата си "W.E." - разказ за скандалната и изпълнена с жертви любовна история на разведената американка Уолис Симпсън и британския крал Едуард Осми, който абдикира  заради нея през 30-те години на миналия век.

Филмът с участието на Аби Корниш и Джеймс Фокс е вторият опит на Мадона зад камерата след комедийната драма "Боклук и мъдрост" от 2008 г. Дебютната лента на певицата не бе приета добре от критиката. Сега Кралицата на попа се надява критиците да бъдат по-благосклонни. Какви ще са отзивите ще се разберемалко по-късно, но филмът на Мадона се очаква с голям интерес. С  "W.E." певицата отбелязва дебюта си като сценарист. Разгледай тук още снимки от представянето.

Madonna заедно с актьорите Oscar Isaac, Abbie Cornish, Andrea Riseborough и James D'Arcy

Кинофестивалът във Венеция започна със световната премиера на политическата драма "The Ides of March" на Джордж Клуни. Лентата с участието на Райън Гослинг, Филип Сиймур Хофман, Мариса Томей и Пол Джамати бе посрещната добре от критиката и окачествена като солидно начало на звездната венецианска кинопроява. Вниманието на хиляди журналисти и почитатели на филмовото изкуство е насочено към новата кинотворба на скандалния режисьор  Роман Полански. Филмът "Божествата на касапите" ("Carnage") e по едноименната пиеса на Ясмина Реза и ще бъде представен в основната конкурсна програма. Творбата разказва за кръвната разпра между две двойки родители заради спречкване на децата им.  Звездите на филма са трима носители на "Оскар" - Джоди Фостър,Кейт Уинслет и Кристоф Валц. На световната премиера на лентата "Божествата на касапите" се очакват Уинслет и Валц, но не и нейният режисьор.

Актьорите Evan Rachel Wood, Philip Seymour Hoffman, режисьорът George Clooney, актрисата Marisa Tomei, сценаристите Paul Giamatti  и Grant Heslov представят "The Ides Of March"

78-годишният Роман Полански, известен майстор на съспенса, ще отсъства от кинофестивала заради проблемите си с американското правосъдие, започнали преди три десетилетия. Режисьорът бе издирван от САЩ по обвинения в противозаконен секс с малолетна. През 2009-2010 г. Полански бе задържан в Швейцария за шест месеца. Местните власти впоследствие отхвърлиха исканата от САЩ екстрадиция на режисьора и той беше освободен.

Роман Полански е написал сценария за "Божествата на касапите" (Carnage), докато е бил под домашен арест в Швейцария.  "Мисля, че Полански може да пътува само до Швейцария и Полша, ако напусне Франция. Тъжно е, че той няма да е сред нас,защото филмът му е сензационен", казва директорът на фестивала във Венеция Марко Мюлер.

Актьорите John C. Reilly, Kate Winslet  и  Christoph Waltz  представят "Carnage" на Роман Полански

Междувременно Дарън Аронофски, цитиран от Асошиейтед прес, не спести похвалите си за подбора на филмите, които ще бъдат представени на кинофестивала във Венеция.  Аронофски познава радостта от спечелването на голямата награда на феста. Тази година обаче в качеството му на председател на журито, на него се пада отговорната задача да помогне в избора на носителите на престижния приз "Златен лъв".

Дарън Аронофски споделя, че няма спомен да е виждал някога такъв "звезден" подбор на филми. Половината от лентите в конкурсната програма са англоезични - свидетелство за престижа на засилващото се влияние на кинофестивала във Венеция.
Режисьорът допълва, че фестът е бил и прекрасен, и жесток за него. Миналата година проявата започна с лентата на Аронофски "Черният лебед". През 2008 г. филмът му "Кечистът" спечелиголямата награда "Златен лъв". През 2006 г. обаче лентата му "Фонтанът" не бе приета толкова радушно.

Кинофестивалът във Венеция ще продължи до 10 септември.