Валери Йорданов: "Можеш всичко, когато си влюбен"

"Българинът е способен на всичко, когато обича. Проблемът е, че напоследък рядко виждам хора, които обичат", сподели в интервю за БГНЕС режисьорът на най-новия български филм "Кецове" Валери Йорданов.

Филмът няма определен жанр. Определението "философски екшън" е моя шега, романтичен екшън го нарекоха някои журналисти. В съвременното кино много рядко има твърд жанр. Това е най-хубавото и най-интересното за публиката. На едно място, където се случва нещо сериозно може да има и много смешни случки.

Днес видях излязоха двама души от киното, около 60-годишни. Бяха изключително развълнувани и единият ми каза, че се е върнал в студентските си години. От друга страна виждам, че се кефят младите хора. Филмът не е насочен към определена група. Проблемите на младите хора, които никой не забелязва, е интересно да бъдат видени и от родителите. "Надявам се, че ще дойде публика от всички възрасти и всеки ще открие по нещо за себе си", сподели режисьорът.

Българинът, когато обича и когато негов близък е застрашен, е способен на всичко. Тогава българинът може да бъде гениален и изключително силен. Проблемът е, че напоследък рядко срещам хора, които обичат. Това е тъжно. Във филма едни хора, които са забравили какво е да обичаш, започват да обичат отново по друг начин ", сподели Йорданов.

Във филма героите не бягат от действителността, а намират място, където да останат насаме със себе си. "Мисля, че в реалния живот човек може да избяга от нещо, което не харесва, като обърне внимание на проблемите на другите. Тогава, без да иска ще усети, че неговите не са толкова жестоки, без да иска ще помогне, без да иска ще порасне", обясни той.

Режисьорът сподели своята философия – да не правиш на другите нещо, което не искаш да ти се случи на теб. "Опитай да си влюбен... независимо дали в човек, животно или природа", призова Валери. "Когато започнеш да се вторачваш само в своите проблеми и в сивото всекидневие, нищо не може да се случи... изчезва идеята, забравяш важни неща", сподели още режисьорът.

Официално "Кецове" тръгва по кината този петък. На премиерата в кино "Арена Младост" присъстваха повечето популярни кино лица у нас - режисьори, актьори и светски личности.

За съжаление дъщерята на холивудската легенда Чарли Чаплин – Джералдин не успя да присъства заради снимки в Рим. Тя изпрати специално видео обръщение към екипа на филма, с което започна прожекцията.

Чаплин сравни изпълнението на актрисата във филма Ина Николова с това на Скитника във филмите на баща си – възхищение, което изрази и докато бе председател на журито на кинофестивала в Москва това лято, където се състоя световната премиера на "Кецове".  

Джералдин Чаплин дори заяви желание да се снима в някой от следващите филми на Валери Йорданов и Иван Владимиров независимо, че не знае български и призова хората да гледат "Кецове" и да се забавляват.

Филмът разказва историята на шестима младежи, които бягат от своите провали – в семейството, в любовта, с парите, с амбициите, в срещите с различните от тях. Бягат от агресията на Града, който "различните" са превзели.

Всеки един от младежите по свой път бяга на "запад". В случая на изток, тъй като един девствен морски залив ги събира, сближава и преоткрива за тях надеждата. Но дали бягството от агресията и града е възможно?