So!Independent от днес до 6 ноември

Фестивалът на живеещата в Ню Йорк актриса Жана Караиванова So!Independent потвърждава дългосрочните си намерения за установяване и развитие на сцена за независимо американско кино в България.

Второто издание на фестивала ще се проведе от 27 октомври до 6 ноември. Селектираните заглавия са от знаменити кино-фестивали като Кан, Торонто, Берлинале, Трайбека и Сънданс.

"Американското кино е единствено по рода си. То е интернационално като вдъхновение и умения и предоставя възможност на таланти от всякаква националност за световна изява. В този контекст българският талант също има своето място там и се надявам да намери признание скоро и осезаемо. Мисия на So!Independent е да подпомогне този процес", казва Жана Караиванова, основател и продуцент на фестивала, която в момента продуцира филм базиран на българска тематика, но изцяло американски като сценарий и продукция, предава БГНЕС.

Филмите в селекцията са 22 и представят истинското лице на Америка – държавата, която десет години след 11-ти септември, в условията на непредсказуема финансова криза, продължава да определя пулса на целия останал свят. Америка е политика, култура, изкуство. От екзистенциалните проблеми на едно средностатистическо семейство в САШ, през Роналд Рейган, до Елиа Казан и Джими Пейдж - историите на селектираните филми разказват света, в който живеем и оцеляваме днес, споделя още Жана Караиванова.

Основната идея е популяризирането на свежото и некомерсиалното кино от двете страни на Атлантика. Както у нас, така и в Щатите се случва фест с български независими продукции, наречен New Independent Festival, който при това е със седем години по-възрастен от българския си братовчед. У нас пък пристигат 22 филма и няколко специални гости, които ще правят майсторски класове.

Филмите могат да бъдат обобщени в три основни групи – игрални, документални и архитектурни. Ще бъдат показани филми за майстори на дизайна, ще разберете например кой е създателят на логото Аз ♥ Ню Йорк в Милтън Глейзър (Дом на киното, 5 ноември, 19:00). Документалното кино обхваща много актуални теми като финансовия колапс във Вътрешна афера (Дом на киното, 1 ноември, 21:00) и билогичното бащинство в Баща неизвестен (Cinema City, 31 октомври, 19:00). Игралните филми включват дългоочаквания Заешка дупка (Cinema City, 2 ноември, 19:00) и нов филм с великолепната актриса Мишел Уилямс – Мамут (Дом на киното, 30 октомври, 18:30).