Еколози скочиха срещу "Непобедимите 2"

Снимките на филма "Непобедимите 2"(The Expendables) в Деветашката пещера край Ловеч застрашават живеещата там колония от прилепи, алармират природозащитници.

От днес до 27 ноември достъпът до пещерата ще бъде ограничен заради снимането на филма.

Деветашката пещера е природна забележителност и е от трите най-важни местообитания на прилепите в Европа. В нея живеят 13 защитени вида, като два от тях са застрашени от изчезване в световен мащаб. В момента те се подготвят за зимен сън и обезпокояването им е изключително опасно, напомнят природозащитниците.

Въпреки това от РИОСВ в Плевен са дали разрешително за строеж на декори и на мост към пещерата за предстоящите снимки. Част от терените, на които ще се снима, няма да бъдат възстановени след това, като например изсечената растителност около входа на пещерата, където работят тежки машини.

Еколозите настояват регионалният инспекторат да преразгледа даденото разрешително, тъй като пещерата е в НАТУРА 2000 и всеки строеж в нея или около нея трябва да има оценка за съвместимост, а това не е направено. Предвижда се тази седмица да бъде направена проверка, за да се установи има ли нарушения и какви са те.
 

Свързани новини

Никълъс Кейдж влиза в "Непобедимите 3"

07.11.2012

Сейдж Сталоун е починал от сърдечен удар

31.08.2012

Силвестър Сталоун загуби и сестра си

28.08.2012

"Непобедимите 2" отново e #1 в САЩ

27.08.2012

Норис няма да играе в "Непобедимите 3"

24.08.2012