"Здрач" или "Игрите на глада"? Кой ще победи в битката за зрители?

Независимо че в единия филм става въпрос за вампири и върколаци, а другият е базиран на фантастична реалност, в която хората са пионки в ръцете на властта, и където чрез игрите се отсяват най-силните, хитри, приспособими, но верни на статуквото индивиди, то сагата "Здрач" (Twilight Saga) и бъдещата сага "Игрите на глада" (The Hunger Games) си приличат по много неща.

И двете поредици са базирани на романи, които се превърнаха в съвременни класики, произвеждат звезди и са планирани, чрез рекламата си, да се превърнат в истински златни мини за създателите си. Въпросът е кой ще спечели в голямата битка за любовта на зрителите, която на 100% се измерва в боксофиса.

Всички вече са напълно запознати с историята за влюбената девойка Бела (Kristen Stewart) и Едуард, който е вампир (Robert Pattinson), написана от Стефани Майер. Във всяка "екшън” любовна история няма как без любовен триъгълник и тук се появява Джейкъб (Taylor Lautner), който по съдбовни обстоятелства се оказва върколак. Любовта кара Бела да поиска вечния, но нещастен живот на вампира и дори ражда момиченце – полу-човек. Тъй като разбирателството между хора, вампири и върколаци е немислимо, с трепет очакваме развръзката на сагата през ноември, когато е премиерата на четвъртата и последна част на филма. Виж тук първият тийзър.

Този петък у нас стартира манията "Игрите на глада”. Във филма по бестселъра на Сюзан Колинс, който със сигурност ще има продължение, девойката Катнис (Jennifer Lawrence) се жертва, за да спаси по-малката си сестра от сигурна гибел в жестоките игри, в които само един може да победи. Тук любовта отново е в основата на сюжета, тъй като именно заради нея, правилата на играта се променят и победителите се оказват двама. Дали, обаче, чувствата към съотборника Пийта (Josh Hutcherson ) са били истински или Гейл (Liam Hemsworth) е мъжът в сърцето на Катнис, предстои да разберем в продължението на бъдещата сага. Сигурно е обаче, че игрите, които са основен политически инструмент в ръцете на Капитола са променени, а това съвсем не се харесва на властта.

И въпреки сходните любовни истории, сюжетът в "Игрите на глада” е доста по-брутален, тъй като става въпрос за младежи, които убиват други, за да оцелеят, а в "Здрач” дори вампирите щадят хората и убиват животни, за да се хранят. Засега приходите от "Здрач” надхвърлят 2 милиарда долара. Това, с което "Игрите на глада” може да се похвали още преди премиерата си са разграбени билети за първите прожекции, а точните цифри от премиерния уикенд в Сащ ще станат известни до дни. В сряда най-новият хит изпреварва "Хари Потър и даровете на смъртта, част 1" и "The Twilight Saga: Eclipse" и е под № 4 в класацията на най-гледаните филми в най-големите вериги щатски кина, като за броени дни инкасира 15 милиона долара приходи. Гала премиерата на "Игрите на глада" в България е днес, а от петък е по кината.  /Кристина Цветкова

Свързани новини

Топ 10 на най-печелившите актьори

27.12.2012

Официален каст на "Игрите на глада 2"

28.08.2012

Сам Клафлин става Финик Одеър

23.08.2012

Патинсън и Стюарт се скарали за кучето

31.07.2012

Патинсън щял да предложи на Кристен

30.07.2012