Днес се връчват наградите за театър "Аскеер"

На 23 май - в навечерието на празника на българската просвета, духовност и култура и на славянската писменост, в Театър "Българска армия" за 22-ри път Фондация "А'Аскеер" ще връчи годишните си награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

Журито обсъди близо 100 представления и преся окончателните номинации от общо 108 предложения за номиниране в десетте спектаклови категории.

В категорията за водеща мъжка роля номинираните са Владимир Пенев, Камен Донев и Малин Кръстев. "Аскеер 2012" за водеща женска роля си оспорват Албена Чобанова, Мая Новоселска и Светлана Янчева. Кандидатите за приза в категорията "Изгряваща звезда" тази година са Весела Бабинова, Веселина Конакчийска и Иван Юруков. За наградата за поддържаща мъжка роля ще се борят Леонид Йовчев, Сава Георгиев и Стефан Мавродиев, като в същата категория при жените номинираните са Анастасия Лютова, Мария Каварджикова и Теодора Духовникова.

Иван Добчев, Маргарита Младенова и Явор Гърдев спорят за най-добра режисура, а за най-добро представление се борят постановката на Петър Пейков "Бягство от Москва" от Уилям Никълсън, в Драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград, "Нощна пеперуда" от Пьотър Гладилин - постановка Явор Гърдев в Народен театър "Иван Вазов", и "Рицар на Светия Дух" от Боян Папазов - постановка Маргарита Младенова, също в Народен театър „Иван Вазов”.

Даниела Ляхова, Огняна Серафимова и Рин Ямамура си оспорват "Аскеер 2012" за сценография, а за костюмография - Даниела Ляхова, Петър Митев и Свила Величкова.
В категорията "Театрална музика" номинираните са Асен Аврамов, Калин Николов и Петя Диманова.

В категорията "Съвременна българска драматургия" номинирани са постановката на Възкресия Вихърова в Университетски театър на НБУ - "Ковачи" от Алек Попов, постановката на Иван Добчев "Завръщане във Витенберг" от Георги Тенев и Иван Добчев в Театрална работилница "Сфумато", и "Златните мостове и Секвоя" от Константин Илиев - постановка Бина Харалампиева в Малък градски театър "Зад канала".

Тази година Академия "Аскеер" ще удостои с Голямата награда "За цялостен принос към театралното изкуство" Асен Шопов.

Българската национална телевизия ще излъчи на живо церемонията по връчването на годишните театрални награди "Аскеер 2012".
 

Свързани новини