С Георги Калоянчев си отиде епоха в българското изкуство

"Калоянчев беше един от колосите на българския театър. Колосите намаляват и аз мисля, че той е може би един от последните велики български артисти". Това каза Стефан Данаилов, който беше един от стотиците дошли да се сбогуват с него в Сатиричния театър, предаде БГНЕС.

Данаилов смята, че с Георги Калоянчев си отива и една епоха в българското изкуство. "От него научих, че трябва да си обичаш работата и да обичаш зрителите. Това, което съм виждал от него, това e невероятно желание да бъде на сцената и да покорява хората. Обществото, което е ръкопляскало и е ставало на крака, когато големите творци са били на сцената, трябва да ги помнят и да говорят за тях", каза още той.

Стотици близки, приятели, колеги и почитатели дойдоха днес в Държавния сатиричен театър "А. Константинов" в София, за да се сбогуват с един от колосите на българския театър, с единствения и неповторим Георги Калоянчев. Млади и стари дойдоха да поднесат за пореден път цвете пред гения и таланта на великия български актьор и да го изпратят в последния му път. "Той беше най-големият. По-голям няма. Той беше народен артист, истински. Може ли да си помислите, че някой в тази държава може да не го знае? Имаше страхотна енергия и това най-много го тормозеше накрая, че не можеше да бъде сред хората. С мои колеги бяхме през октомври при него, ядохме баници, които беше направила жена му. Той беше весел, сетихме се за едни страшни случки, които имахме от Куба и от Никарагуа", разказа актьорът Славчо Пеев.

"Всички ще запомнят Калата с това, че с изкуството и таланта си той запълни цяла една епоха, епохата от нашето детство до днес, една епоха на Бай - Ганьовци и Големановци. Тъжим за него, но и сме горди, че България роди един такъв голям актьор от европейска величина, който каза на времето това, което мисли за него", сподели драматургът проф. Кирил Топалов.

"Калоянчев е един и ще остане един. Много хора казват, че няма незаменими хора. Има. Той е незаменим", убеден е Христо Мутафчиев. "Неговото изкуство и това, което той правеше на сцената бе много по-силно от НАТФИЗ, въпреки че и аз съм завършил там. Той беше учебник по актьорско майсторство. Горко на онези, които не са имало възможността да го видят или на онези, които няма да си направят труда да видят неговите роли".

Актьорът Васил Попов разказа, че най-велият урок, който е научил от Калата е да бъде търпелив. Научих, че нищо не идва наготово, а с труд, с дълбане и с търпение и че успехът не трябва да е самоцел, важна е работата, призна той. "Калата ще го носим в сърцата си. Всички имаме с какво да запомним Георги Калоянчев и както Стоянка Мутафова каза, той бе едно чудовище на българската култура. Дай Боже повече такива чудовища да има !", каза министърът на културата Вежди Рашидов след като се прости с големия български артист.

Свързани новини

"Шестият ден"

15.01.2013

Гърдев е с 5 номинации за наградите Икар

11.01.2013

Любен Дилов-син се сгоди

03.01.2013

Влади Ампов - Графа представи албума си

18.12.2012

Почина Георги Калоянчев

18.12.2012