Режисьорът Явор Гърдев е с 5 номинации за наградите Икар

Семейството актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев получават "Икар-2013" за цялостен принос към театъра. За първи път отличието се дава на двама души, каза на пресконференция днес председателят на Съюза на артистите в България /САБ/ Христо Мутафчиев.

Наградата на САБ за чест и достойнство е за акад. Александър Балкански, който навършва 70 години - изключителна личност, по чиято "вина" все още има цирк в България, допълни Мутафчиев.

С най-много номинации - пет, е спектакълът "Хамлет" от Шекспир на Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов" - за режисура, водеща мъжка роля - на Леонид Йовчев, поддържаща мъжка роля - на Мариус Куркински, за сценография - на Никола Тороманов, Даниела Олег Ляхова и Венелин Шурелов, и за майсторско техническо осъществяване.

За водеща женска роля за "Икар" са номинирани Гергана Плетньова за "Вуйчо Ваньо" от Чехов на Пламен Марков във Варненския театър, Мариана Крумова за "Медея" по Еврипид, Ануи, Драйер на Петър Денчев в Русенския театър и Силвия Лулчева за "Любовна песен" от Джон Колвенбак на Андрю Волкофф в Младежкия театър "Николай Бинев".

За главна мъжка роля са номинирани още двама актьори от спектакли на Народния театър - Иван Юруков за "Лов на диви патици" от Александър Вампилов на Юрий Бутусов и Камен Донев за "Животът е прекрасен" по Николай Ердман на Александър Морфов.

Надпреварата за "Икар" за режисура е между Явор Гърдев, Александър Морфов и Пламен Марков - за "Хамлет", "Животът е прекрасен" и "Вуйчо Ваньо".

За поддържаща женска роля са номинирани Анастасия Ингилизова за "Декамерон" по Бокачо на Диана Добрева в театър "Българска армия", Ася Иванова за "Ковачи" от Алек Попов на Възкресия Вихърова в Университетския театър на НБУ и Светлана Янчева за "Животът е прекрасен" и "Златни мостове и Секвоя" от Константин Илиев на Бина Харалампиева в Малък градски театър "Зад канала".

При актьорите за "Икар-2013" за поддържаща роля с Мариус Куркински се състезават Дамян Тенев за "Крал Лир" от Шекспир на Стайко Мурджев в Пловдивския театър и Ивайло Драгиев за "Медея, майка ми" на Иван Добчев и Маргарита Младенова в "Сфумато".

Освен "Хамлет" за майсторско техническо осъществяване са номинирани "Крал Лир" и "Скачай" от Здрава Каменова на Калин Ангелов в театър "София", а за сценография - Елена Шопова и Никола Налбантов за "ПроТекст 5: Навреме" на Организацията за съвременно алтернативно изкуство "36 маймуни" и Мариета Голомехова за "Вграждане" по текст на Мария Станкова, постановка на Веселка Кунчева в Пловдивския куклен театър.

Надпреварата за "Икар" за музика е между Асен Аврамов за "Медея, майка ми", Калин Николов - за "Вуйчо Ваньо" и "Нощна пеперуда" от Пьотр Гладилин на Явор Гърдев в Народния театър, и Христо Намлиев за "Вграждане".

Специалното внимание на САБ към младите хора и независимите проекти се изразява в четирите /вместо три/ номинации за дебют - Васил Дуев, автор и режисьор на "Самотни персонажи" в Театралната работилница "Сфумато", Галя Костадинова за ролята й във "Всичкоядецът" от Мирослав Христов, постановка на Ани Васева - сдружение "Плюс", METHEOR, the fridge, "Сфумато", Мартин Киселов за режисурата на "Скъпа Елена Сергеевна" - сдружение "Реплика", Силвия Станоева и Иво Желев за актьорския тандем в "Клер, Мадам, Соланж", по Жан Жьоне на Касиел Ноа Ашер с продуцент "Гала филм".

Номинациите са определили актрисата Лилия Маравиля, сценографката Марина Янева, театроведите Зорница Каменова и Явор Койнаков. Те са гледали над 80 постановки на 35 театъра. Друга комисия ще определи лауреатите и най-добрия спектакъл. По традиция всички постановки с номинации ще бъдат показани на Софийския театрален салон /СТС/ в театър "София" в седмицата преди Международния ден на театъра - 27 март, когато е церемонията по награждаването в Народния театър. "Икар" преди избори: Ще спечелим или не - това е въпросът" е шеговитото мото на тържеството със сценарист и режисьор Стоян Радев и сценограф Мира Каланова.

Всички приходи от церемонията са за Здравния фонд на САБ, със средства от който са подкрепени вече над 90 членове на съюза. Фондът е съвместна инициатива на САБ и "Астра зенека".

Наградите "Икар" и СТС са част от Културния календар на Столичната община и са в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата-2019.

Останалите номинации са определени от гилдиите към САБ: за критически текст - Асен Терзиев за "Театралността - езикът на представлението", изд. "Проф. П. Венедиков", Ивайло Александров за "Архитектоника на театралността", изд. "Просвета - София", и Николета Пътова за "Драматургия на българското: национална идентичност във възрожденската драма", изд. "Кралица Маб", за драматургичен текст - Анна Топалджикова за "Робин", VOX POPULI за "Яце форкаш", Елена Алексиева за "Терапевтът", за съвременна българска музика - Васил Гюров за музиката към експерименталнияфилм "Волни до гроб", Deep Zone Project за песента "I Love My DJ", Toma & Band за песента "Сам на света", за съвременен танц и пърформанс, която е новост - "АртеФакт" - Дерида Денс, хореография Живко Желязков, изпълнение Джънгин Лий, "Cadaver" -автори Станислав Генадиев и Мартин Пенев, "Мишеловката" - пърформанс в "Хамлет", хореографи Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

За "Златен глас" актьорите от дублажа са номинирали колегите си Ани Василева за Виктория в сериала "Отмъщението", Димитър Иванчев за Аксел в "По средата" и Елена Русалиева за Пати Хюз в "Щети".

За цирково изкуство е отличена Цветелина Попова за 20-годишната й дейност и постиженията й в областта на каучук-еквилибристиката.

От гилдията са посочени и номинациите за куклено изкуство, като тази година те са в две категории - за куклен спектакъл и новата - за индивидуално постижение. В първата категория претендентите са "Вграждане", "Вълшебното огниво" по Ханс Кристиян Андерсен на Георги Михалков във Варненския куклен театър и "Приказка за скитника-крал" по Карел Чапек на Катя Петрова в Столичния куклен театър, а във втората - Магдалена Митева за сценария, режисурата и сценографията на "Изгубеният ключ" във Видинския куклен театър, Мила Коларова и Божидар Александров за актьорското им постижение в "Грозното патенце" по Андерсен в Театър 199 "Валентин Стойчев", Свила Величкова за сценографията на "Пепеляшка" по Шарл Перо в Старозагорския куклен театър и за "Любовта към трите портокала" по Карло Гоци в Сливенския куклен театър.

Поради многото номинирани куклени спектакили от САБ замислят Минитеатрален салон, който вероятно ще е в Столичния куклен театър.

В съпътстващите прояви на Софийския театрален салон ще бъдат традиционните вече проекти "Тризависим" на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства и изложба на Гилдията на сценографите.

Новост за салона е изложба с личния архив на наш бележит театрал. Засега името е тайна. Това ще е една от първите прояви по споразумението за сътрудничество, което подписаха днес Христо Мутафчиев и председателят на Държавната агенция "Архиви" Мартин Иванов.

Иванов връчи на Мутафчиев плакет на агенцията за подкрепата му за българската култура и отбеляза, че една от инициативите на "Архиви"-те, към която вече се е присъединил САБ, е "Да останат живи гласовете".

Свързани новини

"Causa Perduta" - ново от Графа

03.12.2012

"Чужденецът" с две награди в Америка

21.11.2012

Ханес поиска ръката на Мариана Попова

01.11.2012

Антония Петрова стана "Мисис Свят Русия"

30.10.2012

"Цветът на хамелеона" е новият хит

12.10.2012