Номинираните за Brit Awards 2013

Номинациите на British Phonographic Industry за Brit Awards 2013 станаха известни в деня на обявяване на тези за Оскар (10 януари) и подобно на тях поднесоха няколко изненади. Най-голямата е тази, че за първи път в историята на наградите номинация получава покоен артист. Това е Ейми Уайнхаус, която почина на 23 юли 2011 г., но е сред претендентките за статуетката за Най-добра изпълнителка, благодарение на албума й с неиздавани дотогава песни Lioness: Hidden Treasures от декември 2011 г, предаде avtora.com


Проектът включва парчета, записани през последните 9 години от живота й, и веднага след появата си оглави британските класации. "Тази номинация доказва, че нейната музика все още има огромно влияние върху публиката и ще продължи да го има и върху идните поколения", коментира събитието бащата на Ейми Уайнхаус – Мич Уайнхаус.

Заедно с нея номинирани за Най-добра изпълнителка на 2012 г. са Emeli Sande, която оглавява списъка с претендентите за Brit Awards 2013 с общо три номинации, Джеси Уеър, Палома Фейт и Bat for Lashes.

Като малко очаквана е тълкувана номинацията и на Rolling Stones в категорията за Най-добра банда на живо, тъй като през последните години Brit Awards се наложиха като най-комерсиалните награди за музика на Острова – най-често статуетките отиват при артистите с най-големи продажби и най-солидна ротация.

Rolling Stones издадоха best-of компилация в края на 2012 г. и отбелязаха 50-тата годишнина от дебюта си на сцената с кратко, напълно разпродадено турне в Лондон и САЩ. Нито въпросната компилация Grrr! обаче, нито сингълът Doom and Gloom, с който бе подкрепен рилийзът й, постигнаха особен успех в класациите. Две други британски групи ще се борят за по три статуетки всяка, първата от които категорично попада в категорията комерс (без да е One Direction), но същевременно се радва на единодушна подкрепа от страна на критиката.

Това е Mumford & Sons, чийто втори студиен албум Babel оглави едновременно UK Top 40 и Billboard 200 и вече има платинен сертификат от RIAA.

След като получиха миналогодишната Mercury Prize за своя албум An Awesome Wave, Alt-J затвърдиха успеха си, получавайки също три номинации за Brit 2013, включително за Най-добър албум. За тази статуетка те ще спорят както с Mumford & Sons и Emeli Sande, така и с Plan B (Ill Manors) и Палома Фейт (Fall to Grace).

One Direction все пак не са напълно пренебрегнати от British Phonographic Industry, което би било твърде голям удар за самочувствието на момчетата, след като стана ясно, че нямат повод да присъстват на церемонията на Grammy 2013. Те ще се борят за титлата Най-добра британска група, кандидати за която са Alt-J, Mumford & Sons, Muse и The xx.

Brit Awards 2013 ще бъдат раздадени на 20 февруари – 10 дни след Грамитата – в Лондонската O2 Arena и ще дадат среща на Muse, Robbie Williams, Sande, Mumford & Sons, Ben Howard и One Direction не само в лобито на номинираните, но и на сцената. Тази година BPI ще връчи чисто нови статуетки, чийто дизайн е дело на най-успешния британски артист на XXI в. – Деймиън Хърст.

Всички номинирани може да видите ТУК.

Свързани новини

Млада изпълнителка счупи рекорд за БРИТ

26.01.2024

Хари Стайлс тотално доминира на BRITs

13.02.2023

Още изпълнители на BRITs 2023

25.01.2023

Прецедент на полово неутралните BRITs

19.01.2023

Тъжна новина от Бритни

16.05.2022