FM+ класация на филмите, които може да гледате тази седмица

Младост - ****
Паоло Сорентино се завръща две години след "Великата красота“, за да направи поредния си шедьовър. Вярвам искрено като го казвам, че ако Фелини беше роден в нашия век, то той щеше да е нещо като Сорентино. Все пак италианецът, колкото и да напомня на мастър Фелини има и собствен вкус, стил, нотка... Като киното, което прави. "Младост“ е история за любовта, смелостта, загубените неща, важните неща, не толкова важните неща. Нещата, които остават накрая. Тези, за които наистина те е грижа. Разбира се, поднесен с чувство за хумор, ирония, сарказъм – трите ми любими средства за комуникация. Всичко това е събрано в една лятна почивка в Алпите на двама стари и добри приятели, за които това е традиция. Това е нещо като тяхната последна почивка. Усещаш го още в началото на филма, макар никой да не си признава. Истини ще се кажат и неща ще се променят. И те, и зрителят знае това. Затова и "Младост“ е специален. Защото ти казва някакви дребни важни работи без да има претенции.
 
 
В сърцето на морето - ***
Признавам си веднага, че очакванията ми към този филм бяха толкова ниски, че отидох на него с истинско нежелание. Може би, защото последните неща, които Рон Хауърд снима, са или филми по Дан Браун, или някакви 3D неуспехи. Изключвам "С пълна газ“ от 2013. Рон Хауърд – режисьорът на "Красив ум“, това не трябва да се забравя – работи с Крис Хемсуърт за втори път тук. Този път той се нагърбва да разкаже истинската история зад "Моби Дик“. Историята, разказана от един от най-младите моряци на борда на фатално потопен кораб, разказва за пътешествие, което оставя своя малък екипаж 90 дни в открито морето. Нещата, които им се случват са гадни, тъжни, непоносими и трудни за казване. А истината – че са потопени от чудовищно голям бял кит, който ги преследва из морето, е потулена. Херман Мелвил, който също участва като персонаж във филма, решава да разкрие тази случка и пише най-великата си творба "Моби Дик“.
 
 
Виктор Франкенщайн - ***
Готическа приказка, един вид нов прочит, на един от най-страшните романи на миналия век "Франкенщайн или новият Прометей“. Какво щеше да стане, ако смъртта не беше необратим процес? А ако можеш да създадеш живот от нищо? Именно тези въпроси занимават Мери Шели, когато тя написва страшната си приказка за доктор Виктор Франкенщайн и неговото чудовище. Този филм обаче, се наема да разкаже предисторията на онова, което Мери Шели е написала. Какво се е случило преди това? Как доктор Франкенщайн е стигнал до своето чудовище? Филмът хем е това, хем прави нов прочит на романа. Най-големият му плюс са великолепните Джеймс Макавой и Даниел Радклиф, не се съмнявайте в това. "Виктор Франкенщайн“ е една изключително изненадващо приятна готическа приказка. Леко театрална на моменти, но изпипана, лесна и интересна за гледане. Ако харесвате комерсиално кино, разбира се. Аз лично се наслаждавах на филма с кеф. 
 
 
Автор: Зорница Аспарухова 

Свързани новини

Филмите на седмицата (22-26.02)

24.02.2016

Филмите на седмицата

05.02.2016

Филмът на седмицата: "Момичето от Дания"

29.01.2016

Какво да гледаме: Междузвездни войни

17.12.2015

Какво да гледаме

11.12.2015