Какво да гледаме: "Омарът" и "Сестри на макс"

Омарът - ****
Изключително бруталната футуристична романтична черна комедия на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос е едно от заглавията по кината, което минава незабелязано у нас, а не трябва. Това е първият му изцяло англоезичен филм и носи поредното му признание от фестивала в Кан. Историята, поставена в недалечното бъдеще, разглежда хората не като индивиди, а като двойки, които разбира се имат за цел да са винаги двамата, винаги и да се възпроизвеждат. Човечеството живее в Града. Всеки, който няма партньор там бива изпратен в Хотела, където има 45 дни, за да си намери партньор. Ако това не се случи, всеки, който не е успял бива изпратен в Гората, където е превърнат в животно. Направен като леко крайна черна комедия, с доста брутално чувство за хумор, "Омарът“ е една история за любовта и човека като такъв. И за романтиката. И за един великолепен Колин Фарел, в който никога не трябва да се съмнявате.
 
 
Сестри на макс - ***
Тина Фей и Ейми Полър – двете най-смешни жени в Америка, поне за мен, се събират за втори път след "Майка под наем“ от 2008. Този път чувството за хумор е на по-високо ниво, а на Тина и Ейми някак им личи, че са минали през един поучителен период в добрата комедийна телевизия. Историята разказа за две сестри, които вече не са особено близки и са адски различни. Двете научават, че семейната им къща ще бъде продадена и затова решават, че ще вдигнат едно последно грандиозно парти там, преди къщата да намери новите си собственици. Разбира се, че филмът не е за самото парти, а онези неща, които са дребни и иначе не забелязваме в ежедневните си грижи. "Сестри на макс“ е една изключително прилична комедия, която излиза точно навреме за празниците. Нейната премиера е на 25.12.
 
 
Златен глобус 2016
Номинациите за наградите "Златен глобус“, за които се води, че един вид могат да предрекат Оскарите, дойдоха с няколко изненади и доста пропуски. За сметка на това един от иначе комерсиалните филми на година, но изключителен шедьовър "Лудия Макс: Пътят на яростта“ получи нужното внимание. 
 
Автор: Зорница Аспарухова 

Свързани новини

Филмите на седмицата (22-26.02)

24.02.2016

Филмите на седмицата

05.02.2016

Филмът на седмицата: "Момичето от Дания"

29.01.2016

Какво да гледаме: Междузвездни войни

17.12.2015

FM+ класация на филмите тази седмица

04.12.2015