Наближава деветият "Панаир на младите"

Между 1 и 5 октомври за девети път в Младежки театър "Николай Бинев" ще се случи фестивалът "Панаир на младите". Целата на фестивала е да даде възможност за изява на младите български театрали и музиканти. 
 
Любопитното и различното в "Панаир на младите" тази година е, че изданието е посветено на специфичната театрална форма SITE-SPECIFIC. Тази форма е добре позната в съвременния европейски и американски театър и слабо застъпена в България. SITE-SPECIFIC театър е вид сценично представяне, вдъхновено от специфичното пространство, в което се случва, различно от конвенционалната сцена. Текстовете са най-често създадени специално за него, а понякога и адаптирани спрямо характерните особености на локацията. Studio as site е междинна форма на site-specificity, която включва използването на пространства в театъра, чието основно предназначение е различно от сценичното и не пред(по)лага на пръв поглед театрален пърформанс.
 
За целта Младежкият театър ще оживи 5 нетеатрални локации в театъра, като продуцира реализирането на 6 проекта, избрани на конкурсен принцип. Традиционно в рамките на фестивала ще се проведат и три различни по жанр концерта.
 
Панаирът ще бъде открит на 1 октомври от спектакъла "Верига от думи" от Жорди Галсеран на младата режисьорка Тамара Янков. Тя използва пространството на Климатичната станция, за да представи мазето на Рамон, в което ще проследим напрегнатите отношения между един похитител и неговата жертва. 
 
Вечерта ще продължи с концерт на талантливия рок изпълнител MIRY. В "Клуб на актьора" той ще представи авторските си парчета "I Won’t Pray” и "You Already Know”, както и ще изпълни едни от най-обичаните рок песни.
 
На 2 октомври в Абонатната станция ще чуем "Разкази от лудницата" – един спектакъл по текстове на Тони Робинсън, Найджъл Форд и Серджо Каши. В него актьорите Анастасия Ингилизова, Георги Къркеланов и Ованес Торосян ще споделят неписаните истории на трима библейски персонажи под режисурата на Анна Янакиева.
 
На 3 октомври в ролята на автор, режисьор и изпълнител ще влезе младата актриса Екатерина Георгиева. В пространството Под сценичния кръг тя ще представи своя моноспектакъл "Testdrive”, в който с много хумор, но и болка, са представени професионалните перипетии на една млада актриса.
 
По-късно, от 22ч., отново в "Клуб на актьора", ще се включат изпълнителите от вокалната джаз формация "Tamara Voices”. Техните свежи и провокиращи изпълнения са вдъхновени от изпълнители като Майлс Дейвис, Мел Торме, Кърт Елинг и др. Диригент на формацията е Тамара Маврова.
 
Четвъртият фстивален ден продължава с две заглавия – "Страх в тъмното" и "Граници".
 
Използващ колаборационния принцип, екипът на режисьора Васил Спасов ("Страх в тъмното") се фокусира върху темата за несъзнаваните страхове, които се проявят чрез навлизането в съзнанието на един млад мъж. Материалната форма на неговите страхове ще видим в пространството на Черния коридор.
 
"Граници" е авторски проект на Ясен Попов, осъществен в пространството на Осветителния мост. В своето представление той синтезира средствата на класическата пантомима, съвременния танц и попинга, за да покаже потенциалната безграничност на човешките ум и душа.
 
Петият и последен фестивален ден ще завърши със сетивно-интерактивната експозиция "Своевременно" на Сдружение "Паноптикум". Едно преживяване, чиято цел е да проникне в мистерията на "времето” чрез серия от кратки артистични етюди, движенчески интеракции, инсталации и визуални творби на тема "време”.
 
Веднага след това, от 22ч. в "Клуб на актьора", DJ Marcolina и NOT-A DJ ще дадат един енергичен и много позитивен завършек на фестивала. Партито, което те подготвят,  включва разнообразна музика, пускана само на плочи.
 
За повече информация можете да посетите официалната страница на "Панаир на младите" във фейсбук.

Свързани новини

"Оркестър без име" - като мюзикъл

27.07.2022

Мартина Пенева с втора награда

22.06.2022

Гледаме "Парижката Света Богородица"

23.05.2022

"Парижката Света Богородица" и у нас

18.03.2022

Легендарната школа "Лий Страсбърг" у нас

18.02.2022