Scorsese с най-новия си филм премиерно в НДК (трейлър)

Едно от големите постижения на НДК в рамките на "Киномания" 2016 е договарянето на последния филм на Martin Scorsese - "Мълчание", чиято световна премиера се състоя на 23 декември, а първата прожекция в България ще е на 14 януари 2017 г. от 19:00 часа в зала 1 на НДК. Единствено в зала 1 филмът ще бъде показан в резолюция 4K, за да може зрителите да се насладят на оригиналното качество на лентата.
 
"Мълчание" е базиран на едноименния роман на Shūsaku Endō за мисионери на Църквата в Япония през 17-ти век и със сигурност ще е сред фаворитите за наградите "Оскар" тази година. Scorsese прочита книгата за първи път преди около 20 години и е запленен от нея. По думите му тя засяга темите за вярата, съмнението, човешката слабост и дух по много директен начин.
 
Филмът е с Liam Neeson в главната роля, участват още Andrew Garfield, Adam Driver, Ciarán Hinds, Tadanobu Asano. Йезуитският свещеник Sebastião Rodrigues (Andrew Garfield) научава, че неговият ментор Cristóvão Ferreira (Liam Neeson), който трябва да посвещава японците в християнството, е обърнал гръб на църквата. Rodrigues заминава за Япония, за да намери отклонилия се от правия път свещеник.
 
Оператор е мексиканецът Rodrigo Prieto, който работи със Scorsese за втори път след "Вълкът на Уолстрийт" и заснема филми от класата на "Кучката Любов", "Фрида", "21 грама", "Александър", "Планината Броубек" (номинация за Оскар) и др.
 
В основата на филма е темата за мълчанието на Господ пред лицето на човешкото страдание. Той разказва историята на човек, който научава, по много болезнен начин, че любовта на Бога е много по-тайнствена, отколкото е предполагал, че Той оставя много повече на пътя на хората, отколкото те предполагат, и че винаги присъства...дори с мълчанието си.
 
 
Продукцията беше представена лично от Scorsese на папа Франциск във Ватикана преди месец. За да може историята да е възможно най-достоверна, като консултант е нает и високопоставен член на йезуитския орден, който е предоставил достъп до архивите си.
 
През януари в рубриката "Религията според Scorsese" в НДК ще бъдат показани още две филма на режисьора, посветени на религиозната тематика. Това са "Последното изкушение на Христос" и "Кундун".
 
Билети за трите филма се продават на касите на НДК, а за "Мълчанието" и в мрежата на Тикетпортал.

Свързани новини

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024

Комедията ''Голо оръжие'' се завръща

07.03.2024