50 от най-големите филмови клишета

Филмовата индустрия е толкова развита и произвежда годишно толкова много филми, че вече всички възможни похвати са използвани в името на ефектния и оригинален филм, пише bulnews. Свидетели сме на клишета, без които сякаш не може, а всъщност не само не са нужни, но и често са нелепи и смехотворни. Киното е привилегия и никога не бива да бъде предвидимо. Добрият филм трябва да изненадва и провокира, но вместо това, често ни представя най-големите кино-клишета:
 
1. Главният герой няма защо да има резервни пълнители за оръжието си, защото не е нужно да го презарежда.
 
2. Полицията пристига на местопроизшествието точно секунда, след като героят е избил всичко живо.
 
3. Смъртнораненият човек винаги има време за една последна вдъхновяваща реплика (или цяла реч), преди да изхрипти и да умре.
 
4. Лошият винаги разкрива целия си план на героя в няколкоминутна тирада, преди да го подложи на бавна и мъчителна смърт, от която той неминуемо ще се спаси.
 
5. Когато главният герой няма огнестрелно оръжие, противниците му са така добри да използват единствено ръкопашен бой срещу него. В тези случаи те търпеливо се изчакват да нападат един по един, като обикалят със заплашителни стъпки, докато героят не се справи с този, който в момента се бие с него.
 
6. Всеки е способен да отключи чужда кола и да я запали за около 10 секунди.
 
7. Ако главният герой има отряд от помощници, той винаги се състои от чернокож, азиатец, сексапилна жена, технически гений и безполезен палячо, който да разправя смешки.
 
8. Чернокожият (почти) винаги умира пръв.
 
9. Покреплението винаги закъснява с поне 10 минути.
 
10. Полицията често си затваря очите и не предприема нищо, дори и ако из градските улици се състоят преследвания с коли, престрелки, експлозии и има десетки ранени.
 
11. Главният герой вероятно е съвсем обикновен човек, който просто е попаднал на неподходящо място в неподходящо време. Той често има проблеми с алкохола или с жената/децата си, които в края на филма, естествено, преодолява.
 
12. Всеки хакер е способен да се добере до секретна информация след не повече от 10 натискания на произволни копчета на клавиатурата.
 
13. Дъщерята и/или жената на главния герой твърде често биват отвлечени от злодеите, освен ако не са измрели преди време, и той трябва да си отмъщава.
 
14. Най-добрият приятел на героя е този, който ще го предаде (или пък ще умре в началото на филма). Алтернативата е да се появи накрая, превързан и с тъпа усмивка в стил "а ти си мислеше, че няколко куршума/експлоадираща сграда/двутонен камион/зли извънземни могат да ме спрат".
 
15. Ако дадена сграда избухне зад гърба на ходещия бавно и тежко главен герой, той няма да се обърне, щото е готин.
 
16. След като героят е бил пребит/ранен/измъчван, той непременно намира сили да се вдигне на крака и да разхвърля лошите на всички страни.
 
17. Носенето на амулети, талисмани, медальони, библии и други подобни прави човек непробиваем за куршумите на врага.
 
18. Всички телефонни номера в САЩ започват с 555.
 
19. Във филмите на ужасите първите жертви обикновено са сексапилни колежанки/колежани. Докато жертвата бяга от опасността, тя неминуемо ще се спъне някъде по пътя.
 
20. Мобилните телефони губят обхват или им пада батерията тъкмо в най-важния момент.
 
21. При катастрофа, незнайно защо, автомобилите винаги се взривяват, сякаш багажниците им са пълни с туби с бензин и горящи коктейли Молотов.
 
22. Злодеите обикновено са руснаци, араби, латиноамериканци или нацисти. Често имат някакъв белег или недъг, облечени са в черно, имат изискани маниери и си падат по класическа музика, което (според сценаристите) е явен белег за социопатия.
 
23. Абсолютно всеки човек може да обезвреди бомба с часовников механизъм, тъй като интуитивно усеща коя именно жичка да изтегли или среже. Но това той може да извърши само при едно условие – ако остават най-много три секунди до активирането на взрива. За негово улеснение, бомбите винаги имат светещ дисплей, който отброява времето.
 
24. Когато извънземни решат да превземат/унищожат Земята, винаги започват от САЩ.
 
25. Докато превземат Земята, извънземните неизменно не отчитат някоя малка подробност (в лицето на Уил Смит например), която се оказва фатална (за тях).
 
26. В екшъните задължително присъства поне една сексапилна жена, която има нужда от помощ, или пък която ще предаде добрия. Същата остава винаги идеално гримирана и със страхотна прическа, независимо от обстоятелствата.
 
27. Показването на снимка на любимата преди някаква схватка е сигурен знак, че този герой няма да го бъде.
 
28. Добрият и лошият винаги намират някаква изоставена сграда, в която да си уредят сметките.
 
29. Най-строгоохраняваните съоръжения всъщност се охраняват от няколко униформени кретени с продължителност на живота в екранно време от около 2 секунди.
 
30. Когато те преследват, най-добре е да се шмугнеш в навалицата на преминаващ наблизо парад. Все някакъв парад задължително ще има.
 
31. Ако главният герой е млад и красив, доста вероятно е по някое време да остане без тениска или потник, и да покаже аполоновото си тяло. Ако пък се запознае с красива жена, тя ще се озове в леглото му до няколко минути.
 
32. Пешеходците и случайните граждани, които вървят по тротоара или пресичат улицата, в мига, когато иззад ъгъл неочаквано изхвърчи кола със скорост най-малко 200 км/ч, винаги успяват да се обърнат и да отскочат встрани.
 
33. Ако автомобилно преследване стигне до жп прелез, героят винаги успява да профучи през бариерата точно под носа на локомотива, а преследвачите му остават от другата страна.
 
34. Главният герой неизменно е способен да приземи самолет или хеликоптер.
 
35. Все някога разследващите полицаи или лошите мафиоти ще се озоват в стриптийз бар или просто в бар.
 
36. Шефът на полицията постоянно отстранява от работа най-добрия детектив или му дава не повече от 48 часа, за да приключи със случая. Едва тогава детективът става способен да реши случая.
 
37. Взети заедно, името и фамилията на героя не трябва да надвишават 10 букви. В противен случай е хубаво поне да има запомнящ се прякор.
 
38. Ако героят е вързан с въже или белезници, той непременно ще намери някакви подръчни средства във вид на кламер, тел, пирон или остроумие, благодарение на които ще се освободи.
 
39. В романтичните филми винаги присъстват двама сексапилни и наглед различни люде, които в края осъзнават, че са създадени един за друг, след като преодоляват "невероятни" трудности по пътя.
 
40. Във филми за супергерои, добрият винаги е някакъв зубър, който по стечения на обстоятелствата се превръща в бойна машина.
 
41. Когато се хвърлят на забавен кадър във водата, стотни преди корабът, от който скачат, да експлоадира (което няма как да не се случи), на героите им няма абсолютно нищо, въпреки законите на физиката.
 
42. Когато десетина злодеи стрелят по главния герой, те явно се целят във всякакви стъклени и дървени предмети около него, защото никога не го уцелват, въпреки мащабните разрушения около него.
 
43. Във филмите, в които действието се развива няколко века в миналото, непременно повечето от героите са гладко избръснати, чистички, със страхотни прически, прекрасна кожа, безупречни бели зъби, изрязани нокти, обезкосмени ръце и крака, равномерен тен, а жените се обличат секси и не са пропуснали да използват фон дьо тен, спирала и маникюрист.
 
44. Честните и работливи полицаи обикновено ги застрелват три дни преди да се пенсионират.
 
45. Най-красивото момиче в училището ще хлътне по най-големия загубеняк, само защото й е признал, че е влюбен в нея, а тя е разкрила неговата "същност". За да има интрига обаче, същият загубеняк накрая ще избере по-смотано момиче, което познава от малко дете и което чак сега вижда в различна светлина, след като е осъзнал колко повърхностна е красавицата и колко измамен е чарът й. 
 
46. Агентите на ФБР за високомерни неприятни типове, които все прецакват нещо.
 
47. Вентилационната система на която и да е сграда е перфектното скривалище. Никой няма да се сети да те потърси там, а освен това, от там можеш да достигнеш до всяка точка на сградата, до която си поискаш.
 
48. Когато караш кола, през цялото време гледаш не пътя, а човека на седалката до или зад теб. Дори да караш по абсолютно прав път, необходимо е от време на време рязко да завърташ волана.
 
49. В креватните сцени одеялата явно са Г-образни, защото винаги покриват голия герой едва до кръста, но неизменно закриват голите гърди на героинята. Ако и двамата герои са отвити, неизменно са с бельо, дори ако сцената, която върви, включва секс.
 
50. В самия край на филма главният герой ще тръгне към залеза (ако има залез).

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024