Големите победители на наградите "Оскар" 2020

Снощи в Долби Тиътър се проведе 92-тата церемония по раздаването на престижните филмови награди "Оскар", пише vesti.bg. Категориите, в които бяха номинирани редица уважавани актьори, режисьори и сценаристи, бяха общо 24.
 
С най-много номинации тази вечер бе лентата на Тод Филипс - "Жокера", която се състезаваше за статуетката в общо 11 категории. "Жокера" спечели 2 награди - в категориите за най-добра мъжка роля и за най-добра оригинална музика. "Ирландецът" е големият губещ на вечерта, след като от общо 10 номинации лентата не спечели нито една от тях. За втора поредна година "Оскар"-ите нямаха водещ. 
 
Брад Пит най-после получи оскар като актьор след три десетилетия в киното, Барак и Мишел Обама също влязоха в историята на Холивуд, златната статуетка стана най-хубавият подарък за рождения ден на Лора Дърн, а Южна Корея отнесе наведнъж първите си четири награди на Академията за кино изкуство и науки в една историческа нощ за американското и световното кино, обобщава dnevnik.bg.
 
Хоакин Финикс получи първия си оскар за най-добра мъжка роля в "Жокера" и оправда очакванията да произнесе политическа реч. Втория си оскар получи Рене Зелуегър за най-добра актриса в "Джуди" - отличие, което критиката предварително определи като напълно заслужено и истински "Рене-санс" за актрисата, която отсъстваше от големия екран близо десетилетие.
 
Голямата изненада се оказа "Паразит", особено защото получи наградата за най-добър филм и най-добра режисура на Бонг Джун Хо. Това е истински триумф, защото никога досега чуждестранен филм не е печелил в тази категория и като се има предвид, че се състезава в 6 категории с изключителни имена в историята на киното. След обявяването на победата в най-важната категория, създателите му излязоха на сцената със зяпнали от почуда уста.
 
Стив Мартин и Крис Рок дадоха начало на раздаването на престижните статуетки. Хоакин Финикс спечели "Оскар" за най-добра мъжка роля за ролята си в "Жокера". "Не се чувствам издигнат над останалите номинации…Ние споделяме общата любов към киното…Ние говорим за права, ние говорим за борбата срещу вярата, че един вид, една раса има правото да доминира, експлоатира…Ние сме егоцентрици, вярваме, че сме в центъра на Вселената…".
 
Били Айлиш изпълни непреходния хит на "Бийтълс" – Yesterday, докато на интерактивната сцена видяхме образите на всички хора от кино индустрията, които загубихме през изминалата година. Почит бе отдадена и на трагично загиналия баскетболист Коби Брайънт.
 
Актьорът, който бе отличен с "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля, е Брад Пит за ролята си в "Имало едно време в Холивуд". Това е вторият "Оскар" за Брад Пит и първият за актьорско майсторство. "Леле, благодаря, това е невероятно", бяха първите думи на актьора на сцената след спечелването на статуетката.
 
Втората награда за вечерта бе за най-добър анимационен филм. Статуетката в тази категория грабна лентата "Играта на играчките 4".
 
"Оскар" за най-добра поддържаща женска роля очаквано спечели Лора Дърн за ролята си в "Брачна история". "Това е най-чудесният подарък за рождения ми ден", сподели развълнуваната актриса.
 
Наградата за най-добра оригинална музика отиде при "Жокера" и Хилдур Гуднадотир.
 
"Паразит" спечели статуетката за най-добър международен филм. Тази година категорията вече не носи името "Най-добър чуждоезичен филм". Корейският режисьор Бонг Джуун-хоу отбеляза символиката на тази промяна, въведена от Академията.
 
Елтън Джон завладя сцената в Долби Тиътър със своето изпълнение на песента I'm gonna love me again от филма "Рокетмен" "Оскар" за най-добра оригинална песен получи парчето (I'm Gonna) Love Me Again от "Рокетмен". Това е вторият "Оскар" за сър Елтън Джон, 25 години след спечелването на статуетката за Can You Feel The Love Tonight? от "Цар Лъв".
 
Като най-добър анимационен късометражен филм бе отличен "Космата любов". "Споделяме тази награда с вас", споделиха създателите на филма на сцената на "Оскар"-ите. "Тази награда е за Коби Брайънт", добавиха те.
 
Сцената на "Оскар"-ите бе завладяна от магическото изпълнение на песента Into the Unknown от анимационната лента "Замръзналото кралство 2" на различни езици, сред които испански, полски, датски, руски, норвежки, английски.
 
Даян Кийтън и Киану Рийвс връчиха наградата за най-добър оригинален сценарий на Бонг Джуун-хоу за корейската продукция "Паразит". "Благодаря, за нас е голяма чест. Това е първият "Оскар" за Южна Корея. Благодаря ви", каза развълнуваният Бонг Джуун-хоу след получаването на статуетката.
 
"Оскар"-а за най-добър адаптиран сценарий спечели Тайка Уайтити за "Джоджо Заека". Наградата за най-добър късометражен филм отиде при "Съседският прозорец". "Имало едно време в Холивуд" получи втория си "Оскар" за вечерта в категорията за най-добра сценография. Статуетката за най-добри костюми отиде при Жаклин Дюран и "Малки жени". Най-добър документален филм спечели лентата "Американска фабрика" на Стивън Бонар, Джулия Райхарт и Джеф Райхарт. "За трудещите се животът става все по-труден днес", каза Джулия Райхарт.
 
Наградата за най-добър късометражен документален филм спечелиха Карол Дисинджър и Елена Андрейчева за "Да се учиш да караш скейтборд във военна зона (ако си момиче)". "Работя в Афганистан от 2005 г. Това е едно любовно писмо към жените, които не се отказват, и продължават да преподават в училищата. Те са в сърцето на моя филм", сподели Карол Дисинджър.
 
Наградата за най-добър монтаж на звукови ефекти отиде при "Пълно ускорение" и Доналд Силвестър. "Оскар" за най-добър звуков мишунг спечели лентата "1917", който спечели още статуетките за най-добра кинематография и за най-добри визуални ефекти. "Искам да благодаря на останалите номинирани… и за приятелството", каза Роджър Дийкинс. Наградата за най-добър монтаж отиде при "Пълно ускорение", Андрю Бъкланд и Майкъл МакКъскър. Наградата за грим и прически отиде при "Бомба със закъснител" и екипа – Казу Хиро, Ан Морган и Вивиан Бейкър.
 
Еминем изненада всички в Долби Тиътър с изпълнение на един от най-големите си хитове – "Love Yourself", а звездите в залата станаха на крака.
 
Основните победители на 92-те награди:
Най-добър филм - "Паразит"
Най-добър актьор - Хоакин Финикс ("Жокера")
Най-добра актриса - Рене Зелуегър ("Джуди")
Най-добър режисьор - Бонг Джун Хо ("Паразит")
Най-добрър актьор в поддържаща роля - Брад Пит ("Имало едно време в Холивуд")
Най-добра актриса в поддържаща роля - Лора Дърн ("Брачна история")
Най-добър оригинален сценарий - "Паразит"
Най-добър адаптиран сценарий - "Джоджо Заека"
Най-добър анимационен филм - "Играта на играчките 4"
Най-добър документален филм - "Американска фабрика"
Най-добър международен филм - "Паразит"
Най-добра песен за филм - Елтън Джон и Бърни Топин за (I'm Gonna) Love Me Again от "Рокетмен"

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024