Българската кино-сатира "Екшън" вече е по кината

"Екшън" е режисьорският дебют на режисьора Радослав Илиев ("Студената война") и първи самостоятелен филм на сценариста Тео Чепилов ("Под прикритие"). Оператор на лентата е Борислав Пенчев, който от години работи в канадската кино индустрия и е в камера департамента на сериали като "Бягаство от затвора", "Светкавицата", "Стрелата", "Легендите на утрешния ден", "Имало едно време", "Специален доклад" и "Свърхестествено".
 
 
"Екшън" е сатира на кино индустрията и най-вече на едноименния жанр, който се снима на конвейер у нас. Заглавието е игра на думи между филмите, с които сюжетът се шегува, изразът "голям Екшън" и командата за начало на снимки.
 
В изпълнената с обрати комедия историята се върти около трима приятели от детинство, които опитват да се доберат до американската звезда Джон Келър (събирателен образ на актьори от типа на Jean-Claude Van Damme, Sylvester Stallone и Chuck Norris), за да връчат в ръцето му свой собствен сценарий за продължение на култовия филм от 90-те "Турбо ченгето". Звездата на въпросния Джон Келър вече е позалязла - дотолкова, че снима модерна научно-фантастична версия на "Винету" в София. Момчетата се забъркват в серия от неочаквани ситуации, пълни с гангстери от три континента и обрати на всяка крачка.
 
В ролята на Джон Келър е Jonas Talkington – актьор с 90 филма в CV-то си, сред които "Submerged" на Jean-Claude Van Damme, където има запомняща се битка с Екшън звездата. От близо 20 години Jonas живее в България, женен е за българка и владее изненадващо добре езика ни.
 
Един от кино продуцентите на "филм-а във филма" играе легендата Terry Randall – актьор с завиден екранен опит, който също така е еко активист, нашумял с акцията, в която хора в костюми на лисици саботират лов на кралското семейство. Terry е бил танцьор на ирландски танци, водопроводчик, актьор на щат в BBC, участвал е в предавания за деца, документални поредици и политически скечове. Владее разнообразни акценти от английския говор – южноафрикански, скауз и оригинален кокни. Водещ е на гледания над 500 000 пъти филм в YouTube "София – историята на Европа".
 
Нинджа убиец във филма играе Dee Yoon - корейски майстор на бойните изкуства, който заедно с брат си Cha Lee-Yoon (работил по каскадите на филми като "Skyfall", "The Hunger Games: Mockingjay", "xXx: Return of Xander Cage") снима кунг-фу филми в Берлин. 
 
Режисьорът на филма се играе от Yuta Takenaka - канадски актьор от азиатски произход, познат от филми като хита на Amazon - "The Man in the High Castle", "The Terror" и "Snowpiercer" на култовия режисьор Bong Joon-ho, който на наградите Златен глобус 2020 спечели награда за чуждестранен филм за последния си филм Parasite, a снощи спечели и "Оскар" за най-добър филм.
 
Специално участие има и Васил Кожухаров - човекът, озвучавал всички екшъни през 80-те и 90-те. Неговият дублаж добавя доза реализъм в една от най-емблематичните екшън сцени на филма, възстановка на "Турбо ченгето", която видео маниаците ще оценят по достойнство.

Свързани новини

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024

Комедията ''Голо оръжие'' се завръща

07.03.2024

Кои са победителите на наградите БАФТА?

19.02.2024