Българската кино-сатира "Екшън" вече е по кината

"Екшън" е режисьорският дебют на режисьора Радослав Илиев ("Студената война") и първи самостоятелен филм на сценариста Тео Чепилов ("Под прикритие"). Оператор на лентата е Борислав Пенчев, който от години работи в канадската кино индустрия и е в камера департамента на сериали като "Бягаство от затвора", "Светкавицата", "Стрелата", "Легендите на утрешния ден", "Имало едно време", "Специален доклад" и "Свърхестествено".
 
 
"Екшън" е сатира на кино индустрията и най-вече на едноименния жанр, който се снима на конвейер у нас. Заглавието е игра на думи между филмите, с които сюжетът се шегува, изразът "голям Екшън" и командата за начало на снимки.
 
В изпълнената с обрати комедия историята се върти около трима приятели от детинство, които опитват да се доберат до американската звезда Джон Келър (събирателен образ на актьори от типа на Jean-Claude Van Damme, Sylvester Stallone и Chuck Norris), за да връчат в ръцето му свой собствен сценарий за продължение на култовия филм от 90-те "Турбо ченгето". Звездата на въпросния Джон Келър вече е позалязла - дотолкова, че снима модерна научно-фантастична версия на "Винету" в София. Момчетата се забъркват в серия от неочаквани ситуации, пълни с гангстери от три континента и обрати на всяка крачка.
 
В ролята на Джон Келър е Jonas Talkington – актьор с 90 филма в CV-то си, сред които "Submerged" на Jean-Claude Van Damme, където има запомняща се битка с Екшън звездата. От близо 20 години Jonas живее в България, женен е за българка и владее изненадващо добре езика ни.
 
Един от кино продуцентите на "филм-а във филма" играе легендата Terry Randall – актьор с завиден екранен опит, който също така е еко активист, нашумял с акцията, в която хора в костюми на лисици саботират лов на кралското семейство. Terry е бил танцьор на ирландски танци, водопроводчик, актьор на щат в BBC, участвал е в предавания за деца, документални поредици и политически скечове. Владее разнообразни акценти от английския говор – южноафрикански, скауз и оригинален кокни. Водещ е на гледания над 500 000 пъти филм в YouTube "София – историята на Европа".
 
Нинджа убиец във филма играе Dee Yoon - корейски майстор на бойните изкуства, който заедно с брат си Cha Lee-Yoon (работил по каскадите на филми като "Skyfall", "The Hunger Games: Mockingjay", "xXx: Return of Xander Cage") снима кунг-фу филми в Берлин. 
 
Режисьорът на филма се играе от Yuta Takenaka - канадски актьор от азиатски произход, познат от филми като хита на Amazon - "The Man in the High Castle", "The Terror" и "Snowpiercer" на култовия режисьор Bong Joon-ho, който на наградите Златен глобус 2020 спечели награда за чуждестранен филм за последния си филм Parasite, a снощи спечели и "Оскар" за най-добър филм.
 
Специално участие има и Васил Кожухаров - човекът, озвучавал всички екшъни през 80-те и 90-те. Неговият дублаж добавя доза реализъм в една от най-емблематичните екшън сцени на филма, възстановка на "Турбо ченгето", която видео маниаците ще оценят по достойнство.

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024