10 незабравими песни, спечелили Оскар

В светлината на скорошната церемония по раздаването на Оскарите, на която носител на наградата за най-добра песен от филм стана певицата H.E.R с много силната "Fight for You" от филма "Юда и черният месия", решихме да обърнем поглед към близкото минало и да си припомним още няколко изключителни песни, които са получили най-високото отличие за филмова музика.

Оскари 2021: Без награда за Мария Бакалова, триумф на "Земя на номади"

"Shallow" от "Роди се звезда" (A Star is Born) 

Изключително емоционалото изпълнение на Лейди Гага и Брадли Купър от римейка на мюзикъла "Роди се звезда", песента е определяна като една от най-запомнящите се в историята на Оскарите. Написана е от Лейди Гага, Андрю Уат, Антъни Росомандо и Марк Ронсън, "Shallow"  спечели още куп други награди, сред които Златен Глобус, БАФТА, Грами и др. Любопитно е, че и певицата Барбара Стрейзънд има Оскар за песен от "Роди се звезда" от 1976 година. 

"Let It Go" от "Замръзналото кралство“ (Frozen)

И анимационният филм на Дисни и песента изпълнена по удивителен начин от певицата Идина Мензел, остават най-успешните в историята на филмовата индустрия. Песента, която има Оскар, се изкачи на върха на световните класации през 2013 година.

 "Skyfall" от "007 Координати: Скайфол"

Изненадващо, но "Skyfall" е първата Бонд песен, която получава наградата на Американската киноакадемия през 2013 г. (Две години по-късно печели и "Writing's On The Wal" на Сам Смит от "Спектър на утехата"). Песента е на Адел в съавторство с продуцента Пол Епуърт и се превръща в един от най-продаваните дигитални сингли за всички времена.

"Lose Yourself" от "8 Миля" (8 Mile)

Емблематичната рап песен изпълнена и написана от Еминем за филма от 2002 г., посветен на живота му, става номер 1 в най-малко 20 страни, включително и в САЩ и със сигурност е едно от най-запомнящите се изпълнения от филм.

"My Heart Will Go On" от "Титаник" (Titanic)

"Титаник" от 1997 г. с участието на Кейт Уинслет и Леонардо Ди Каприо е един от най-известните филми за всички времена, първият с над 1 милиард в боксофиса и най-касовият филм, правен някога, докато режисьорът Джеймс Камерън не подобри собствения си рекорд с  "Аватар". Песента е написана от Джеймс Хорнър и изпълнена по зашеметяващ начин от канадската певица Селин Дион - тя се превръща във вечен хит и е най-известната песен на Дион и до днес.

"Can You Feel the Love Tonight" от "Цар Лъв" (The Lion King)

Целият саундрак на една от най-хитовите анимации на всички времена е невероятен, но изпълнението на сър Елтън Джон в съавторство с Тим Райс е песента, която печели Оскар и от 1994 година до днес вълнува със същата сила.

(I've Had) The Time of My Life от "Мръсни танци" (Dirty Dancing)

Спорно е да се каже дали филмът от 1987-ма или музиката от него са по-популярни. Конкретното изпълнение на Бил Медли и Дженифър Уорнс озвучава най-култовата сцена от филма – финалния танц между Дженифър Грей и Патрик Суейзи. Освен Оскар, песента печели още Златен Глобус, Грами и се превръща във вечен хит.   

"Baby, It's Cold Outside" "Дъщерята на Нептун" (Neptune's Daughter)

Песента се смята за популярна коледна песен, но всъщност е написана за филма от 1949 г. и печели Оскар. Неин автор е геният на Бродуей Франк Льосер, който е искал да я пее със съпругата си пред своите гости на частните партита в дома им. 

"(I'm Gonna) Love Me Again" от "Рокетмен" (Rocketman)

Още един Оскар за легендата сър Елтън Джон и Бърни Топин, който е автор на лириката. Песента във филма е изпята съвместно от Елтън Джон и актьора Тарън Еджъртън, който пресъздаде по уникален начин изпълнителя в биографичния мюзикъл. През 2019 г.  печели Оскар за най-добра филмова песен. 

Свързани новини

Незабравимите награди ''Оскар''

14.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024

Кой ще пее на наградите ''Оскар''

06.03.2024

Ето кой ще се бори за "Оскар" 2024

24.01.2024

За четвърти път...

22.11.2023