Български филм с Мария Бакалова е селектиран в Кан

Българският филм "Жените наистина плачат" ("Women Do Cry") е селектиран на кинофестивала в Кан през юли.

Продукцията на България и Франция на режисьорките Мина Милева и Весела Казакова е включен в програмата "Особен поглед". В лентата играе българската актриса Мария Бакалова, която постигна световна известност с ролята си в "Борат 2" и също се очаква да премине по червения килим на най-престижния европейски кинофестивал. Заедно с Бакалова във филма играят сестрите Весела и Биляна Казакови. 

Весела Казакова и Мина Милева 

Над 60 филма ще бъдат излъчени на 74-ия филмов фестивал в Кан. "Общо комисията разгледа над 2800 филма. От тях 65 филма бяха избрани за различни секции на конкурса, включително 24 за основната програма", каза генералният и артистичен директор на проявата Тиери Фремо на пресконференция в Париж.
 
За голямата награда "Златна палма" ще се състезават продукции на италианеца Нани Морети, американеца Шон Пен, руснака Кирил Серебрeнников, французина Жак Одиар. 
 
Морети представя филма си "Три етажа" ("Tri Piani"), Шон Пен се включва в надпреварата с "Денят на флага" ("Flag Day"), Кирил Серебренников - с "Грипът на Петров" (Petrov's flu), Жак Одиар - с "Олимпиадите" ("Les Olympiades").
 
Дългоочаквани са още премиерите на "Френският диспечер" на Уес Андерсън, в който отново участват любимите му актьори Бил Мъри и Тилда Суинтън,  "Бенедета" на режисьора Пол Верховен и "Анет" на Леос Каракс, който ще открие фестивала през юли.
 
Иранският режисьор и двукратен носител на "Оскар" Асгар Фархади също е включен в конкурсната програма с филма си "Герой".
 
Почетната "Златна палма" ще получи актрисата Джоди Фостър. Любопитен факт е, че 58-годишната Фостър преминава за първи път по червения килим в Кан едва 13-годишна, когато участва в "Такси шофьор".
 
Фостър има две награди "Оскар", играла е в над 70 филма, сред които "Мълчанието на агнетата", "Нел", "Маверик", "Анна и кралят", "Човек отвътре" и др. 
 

Свързани новини

Мария Бакалова в нова комедия

07.03.2022

Годината е на Мария Бакалова!

21.12.2021

Мария Бакалова в Топ 100 по влияние

10.12.2021

Празничен концерт за Деня на София

09.09.2021

Мария Бакалова с нова главна роля

01.09.2021