Кой обра наградите БАФТА за телевизия

На официална полу-присъствена церемония в Лондон бяха раздадени телевизионните награди БАФТА.

Изненадващо за всички сериалът "Короната" на Netflix, който водеше с 10 номинации за награди, остана с празни ръце. Фаворитът на вечерта станаха "I May Destroy You" ("Мога да те унищожа") и актрисата Микаела Коел. Мини-сериалът на BBC One и HBO взе наградите за най-добра драма, най-добра актриса в драматичен сериал и най-добър сценарий.

Коел излезе на сцената за наградата за най-добра актриса с предварително написана реч. Останалите статуетки обаче я изненадаха. "Не очаквах да спечеля тази награда, благодаря на БАФТА за признанието. Преживяното по време на снимките беше невероятно и ми помогна да преодолея стари тревоги", каза Коел приемайки наградата за най-добър драматичен сериал. Тя е и автор на историята, посветена на травмата от изнасилване. 

Драмата разказва историята на Арабела - безгрижна и уверена в себе си лондончанка с добри приятели и обещаваща писателска кариера. Една вечер обаче тя е дрогирана без нейно знание и изнасилена. Травмата преобръща живота на героинята, карайки я да се съмнява във всеки един човек и всеки един аспект от живота си. 

 
Най-добър актьор в тв сериал стана Пол Мескал за играта си в "Нормални хора". Той посвети наградата на екранната си партньорка Дейзи Едгар Джоунс. Ирландският сериал също е един от хитовете на HBO. Адаптацията на романа на писателката Сали Руни проследява любовта на Мариан и Конъл - двама тинейджъри, които се влюбват в гимназията, като отношенията им продължават и в колежа, но преминават през серия от обрати.
 
Изненадващи бяха музикалните изпълнители на сцената - холограмите на Тупак Шакур, Уитни Хюстън и Майкъл Джексън припомниха най-големите хитове на покойните легенди. 

Свързани новини

Финални награди преди Оскарите

27.02.2023

Риана ще пее на Оскарите

24.02.2023

Наградите БАФТА: победителите

20.02.2023

Хари Стайлс тотално доминира на BRITs

13.02.2023

Виола Дейвис също получи "Грами"

06.02.2023