Без истински оръжия в Холивуд след трагедията с операторката Халина Хътчинс

Нарушения в протоколите за безопасност на снимачната площадка на филма "Rust" в Ню Мексико косвено са довели до нелепата смърт на операторката Халина Хътчинс.

Това обявиха близки и колеги на 42-годишната операторка, които в неделя се събраха на бдение в нейна памет и сигнализираха за много нередности по време на снимките.  

Тежък инцидент с актьора Алек Болдуин на снимачната площадка

Халина Хътчинс загина, а режисьорът на лентата беше ранен от актьора Алек Болдуин, който стреля с реквизитен пистолет в кадър. Според полицейските доклади оръжието е било заредено с истински, а не с халосни патрони.

На бдението в памет на Хътчинс присъстваха и много професионалисти от киноиндустрията, включително и холивудски актьори, които се снимат в проекти наблизо. Мнозина се обявиха дори за забрана на истинските оръжия по време на снимки. Плакати с надписи "Нека компютрите да го правят" бяха издигнати с настояването за фундаменталната промяна в киното.

Компютърно генерираните изображения предлагат почти неограничени възможности за киноиндустрията, но въпреки това в много продукции по време на снимките все още се използват огнестрелни оръжия - и то истински, пише по темата АП.

"Всеки риск е твърде голям", каза изпълнителният продуцент на полицейския сериал "Новобранецът" Алекси Холи.Той написа в съобщение до персонала, че в сериала повече няма да има истински оръжия. По думите му ще се употребяват дубликати на оръжия, използващи сачми, а не куршуми, като огънят, който се произвежда при стрелба, ще се добавя в постпродукция.

Режисьорът на криминалния сериал "Мер от Ийсттаун" Крейг Зобъл призова цялата киноиндустрия да последва този пример и каза, че стрелбата във филма е добавена след заснемането, въпреки че при предишни продукции той е използвал истински боеприпаси.
 
Операторът Бил Дил, обучавал Хътчинс в Американския филмов институт, изрази възмущение от "архаичната практика" за използване на истински огнестрелни оръжия, при положение че има компютърни графики. "Няма извинение за използването на истински оръжия", заяви той.
 
През уикенда беше пусната петиция за забрана на истинските огнестрелни оръжия при заснемане на филмови продукции. "Няма извинение за случването на подобно нещо в 21-ви век. Това не е началото на 1990-те, когато Брандън Лий беше убит по същия начин. Необходимо е да настъпи промяна, преди да бъдат погубени още талантливи животи", гласи текстът.

А все повече са обвиненията, че на снимачната площадка на "Rust" не са спазвани елементарни правила за безопасност. Първото и най-сериозно нарушение - зареденото оръжие е било подадено на Болдуин от помощник-режисьора Дейв Холс, а не от оръжейника на филма. Холс не е е знаел, че в пистолета има истински патрони.  

LA Times пише, че не са били спазени важни протоколи за безопасност, включително задължителната проверка на пистолетите преди употреба.

Детективите са разпитали 24-годишна жена - оръжейникът на филма. Назначението й на такава позиция е второто в кариерата й след  уестърна "The Old Way" с актьора Никълъс Кейдж, заснет по-рано тази година.

Сянка пада и върху 63-годишния Болдуин в качеството му на продуцент заради факта, че часове преди фаталния инцидент на снимачната площадка е имало напрежение и част от екипа е напуснал работа.

Най-малко шестима служители са си тръгнали в знак на протест срещу условията на труд, включително, че от тях се изисквало да пътуват по 100 мили отиване и връщане всеки ден до работа.

Те са споделили пред изданието, че темпото на снимки е било безмилостно, за да може да се влезе в триседмичния период за заснемане. "Те толкова бързаха да свършат нещата. Чувахме само да викат "go-go-go", коментира анонимен служител.

Разследването продължава. Все още не е известно дали и срещу кого ще бъдат повдигнати обвинения за смъртта на Халина Хътчинс.  

Свързани новини

Килиан Мърфи е продуцент

26.04.2024

Друго си е работата в екип

25.04.2024

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024