Режисьорите Джейн Кемпиън, Кенет Брана и Денис Вилньов водят в битката за наградите в Холивуд

Водещите творчески гилдии в Холивуд - на режисьорите, на сценаристите и на продуцентите обявиха претендентите си за награди. С това се очертаха сигурните фаворити, които освен за тези награди, ще се състезават за Оскарите на финалната церемония през март. 
 
С най-много номинации от своята гилдия са режисьорите Джейн Кемпиън, Кенет Брана и Денис Вилньов. Техните филми - "Силата на кучето", "Белфаст" и "Дюн" са сочени за най-силните фаворити и за Оскарите.

Режисьорските номинации за първи път включват имената на дебютантите Маги Джиленхол за "Изгубената дъщеря", Лин-Мануел Миранда за "Тик, так...Бум!", Майкъл Сарноски за "Прасето" и Ема Селигман за "Shiva Baby".

Номинирани са още Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", Стивън Спилбърг за "Уестсайдска история", Джоел Коен "Трагедията на Макбет", Адам Маккей "Не поглеждай нагоре", Сиан Хедер за "CODA: Дете на глухи родители", Гийермо дел Торо за "Улицата на кошмарите" и Рюсуке Хамагучи за японския хит "Карам колата си".
 
Любопитно е, че четири жени-режисьори са в това състезание, а ветеранът Стивън Спилбърг получи своята рекодна 12-та номинация. 
 
 
Претендентите си за награди в четвъртък обяви и Гилдията на продуцентите. Те избират 10 филма, които също много често се припокриват с финалния избор на Академията за кинематографично изкуство. Лентите фаворити тук са: "Да бъдеш Рикардо", "Белфаст", "CODA: Дете на глухи родители", "Не поглеждай нагоре", "Дюн", "Методът Уилямс", "Лакрицова пица", "Силата на кучето", "Тик, так...Бум! и "Уестсайдска история".
 
За оригинален сценарий ще се съревновават "Да бъдеш Рикардо", "Не поглеждай нагоре", "Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън", "Методът Уилямс" и "Лакрицова пица". За най-добър адаптиран сценарий са номинирани "CODA", "Дюн", "Улицата на кошмарите", "Тик, так...Бум! и "Уестсайдска история".
 
Прави впечатление, че два от кинохитовете през изминалата година - "Смъртта може да почака" и "Спайдърмен: Няма път към дома" липсват от списъците. Няма го и "Домът на Gucci" на Ридли Скот.  

Свързани новини

"Идолът" скандализира Кан

23.05.2023

"Малката русалка" оживява

22.05.2023

Харисън Форд със сълзи на очи в Кан

19.05.2023

А вие ще отидете ли в Рая?

19.05.2023

Виж най-горещите премиери в Кан

16.05.2023