Официален старт на София Филм Фест - виж акценти от програмата

В зала 1 на НДК официално бе открит 26-тият София Филм Фест. До края на март, в рамките на форума, ще бъдат показани над 80 български и световни заглавия.
 
Фестивалът започна със силни думи на съпричастност към случващото се в Украйна."Ние сме солидарни с народа на Украйна, част от който са нашите колеги и приятели от филмовата общност. Вместо да се радват на плодовете на своя труд, или да творят кино, те са принудени да защитават своите близки, града и страната си. Режисьорът Олег Сенцов за втори път е член на международното жури на "София филм фест" и за втори път няма да бъде заедно с нас. Първия път беше в руски затвор, сега е един от защитниците на своята родина на фронта. Ние сме с теб, Олег, ние сме с вас, приятели", каза директорът и създател на кинофестивала Стефан Китанов. 
 
Столичният кмет Йорданка Фандъкова връчи наградата на София на режисьора Анжел Вагенщайн, в годината в която големият български интелектуалец празнува своя 100-годишен юбилей. Отличието бе прието от неговата внучка, а самият Анжел Вагенщайн се обърна към публиката в залата чрез видео послание.
 
Фестивалът започна с прожекция на "Двете страни на острието" с Жулиет Бинош и Венсан Линдон. София Филм Фест е първият фестивал в света след Берлин, който представи творбата на легендата Клер Дени, в партньорство с Френския институт в България и посолството на Франция, по случай председателството на Франция на Европейския съюз.
 
 
 
Премиера по време на 26-тото издание на СФФ ще направят няколко български заглавия - "Януари" на режисьора Андрей Паунов и "В сърцето на машината" на Мартин Макариев ще бъдат показани пред родната публика за първи път.
 
Филмът "Януари" е вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков и е селектиран във международния конкурс на 26-ия София Филм Фест.
 
Режисьорът Драго Шолев участва в конкурса за балкански филм с последната си творба "Рибена кост". В главните роли в "Рибена кост" са Деян Донков (на снимката горе), Сузи Радичкова, Валентин Андреев-Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова и др.  
 
Премиерно в кино Люмиер в събота вечерта, 12 март, ще бъде показан документалният филм за създателя на емблематичната българска група Нова Генерация - Димитър Воев. Втората специална прожекция е на 2 април, от 20:00 часа в Дома на киното. Филмът проследява годините от ранното творчество на Воев, през кулминацията с Нова Генерация, до преждевременната му смърт на едва 27-годишна възраст. Във филма звучи музиката на Нова Генерация, Кале, Воцек и Чугра. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Sofia International Film Fest (@sofiafilmfest)

 
Сръбският режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете "Когато порасна, ще стана Кенгуру" и "Светкавици", ще представи лично своя най-нов филм "Как се научих да летя". Във филма има сериозно българско участие - в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, в екипа са и художник-гримьорите Петя Симеонова и Атанас Темнилов. 
 
"Аутфит" е друг акцент от програмата- това е режисьорският дебют на Греъм Мур, носител на Оскар за сценария на "Игра на кодове" (с Бенедикт Къмбърбач в ролята на Алън Тюринг). Главната роля в "Аутфит" е поверена на друг носител на Оскар - Марк Райлънс ("Мостът на шпионите"). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Sofia International Film Fest (@sofiafilmfest)

 
Тази година на фокус на фестивала са жените-режисьори в европейското кино. В рамките на специалната прогрма ще бъде показан най-новият филм на полската режисьорка Агнешка Холанд "Шарлатан" -  вълнуващ разказ за човек, надарен с необикновени възможности, представен на фона на тоталитаризма през 50-те години. Сюжетът е вдъхновен от личната история на лечителя Ян Миколашек.
 
Родната публика ще види и награждаваното заглавие "Господ съществува, името й е Петруния" на Теона Стругар Митевска. Лентата разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права.
 
София Филм Фест ще продължи до края на март в киносалоните. Част от филмите ще бъдат прожектирани и онлайн - те ще бъдат достъпни до 30 април. 

Свързани новини

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024