Американски медии хвалят български филм и актриса

Рецензия в авторитетния вестник New York Times сравни българската актриса Светлана Янчева с неколкократната носителка Оскар Франсис Макдорманд, пише БТА. 
 
И други водещи издания в САЩ публикуваха ласкави рецензии за българския черно-бял филм "Страх" на режисьора Ивайло Христов, който бе българската номинация за награда Оскар за международен филм. Продукцията се представя във виртуални кина в САЩ, от Amazon, Apple + и други стрийминг платформи на английски и на български език със субтитри от началото на месеца. У нас филмът може да се гледа на платформата HBO. 
 
В началото на "Страх" доминира чувството на самота, започва рецензията на вестника. Режисьорът Ивайло Христов е вещ в бавното разпалване на напрежението и в комичното насочване в погрешни посоки, посочва авторът. Режисьорът показва как думите водят до действия, как ревността и скуката се смесват с предразсъдъците в отровна напитка. 
 

 
 
В рецензията се изтъква, че Янчева силно напомня на Франсис Макдорманд – саркастична, уморена и нетърпелива. "Тя е харизматичният морален център на филма, точно както Макдорманд беше в "Три билборда извън града". "Страх" има по-ясно и по-подробно усещане за място от "Три билборда извън града". Лицата изглеждат живи като пейзажа, а саркастичният , фаталистичен хумор има също толкова силен и отличителен местен привкус като гъбите и лютите чушки, които Светла, героинята на Янчева, приготвя на бежанеца Бамба.
 
"Избран миналата година за българското предложение в надпреварата за награда "Оскар", този топъл, завладяващ, чернобял филм напомня за горчиво-сладки артхаус хитове като "Посещението на оркестъра" ("The Band’s Visit"), както и избрани бисери от държави от съветския блок, от новата вълна от 60-те години на 20-и век" - това пише спациализираното издание за кино Variety в своята рецензия. Режисьорът Ивайло Христов залага на абсурден хумор, напомняйки на бодливите, но нежни социални сатири на Иржи Менцел, Милош Форман и други източноевропейски творци от повече от половин век.
 
Това приятно ретро усещане се засилва от елегантната простота на красивите, остри черно-бели композиции на оператора Емил Христов. Макар че изобразяването на националистическата отрова има истинско ужилване, "Страх" не се отклонява от комедийния терен и завършва с причудлива нотка. Това е и весел портрет на женската неукротимост, по примера на скорошни филми като "Кошер" и "Това не е погребение, това е възкресение" ("This Is Not a Burial, It's a Resurrection"). Изглеждайки по-скоро като селска Пати Смит, страхотната героиня на Янчева предизвиква неохотно възхищение ("Каква упорита жена си ти") на Бочев, който се оказва един от по-разумните опоненти, пише още сп. Variety.

Свързани новини

Ту така, ту иначе...

19.04.2024

Нямаш представа какъв ад те очаква

17.04.2024

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024