Американски медии хвалят български филм и актриса

Рецензия в авторитетния вестник New York Times сравни българската актриса Светлана Янчева с неколкократната носителка Оскар Франсис Макдорманд, пише БТА. 
 
И други водещи издания в САЩ публикуваха ласкави рецензии за българския черно-бял филм "Страх" на режисьора Ивайло Христов, който бе българската номинация за награда Оскар за международен филм. Продукцията се представя във виртуални кина в САЩ, от Amazon, Apple + и други стрийминг платформи на английски и на български език със субтитри от началото на месеца. У нас филмът може да се гледа на платформата HBO. 
 
В началото на "Страх" доминира чувството на самота, започва рецензията на вестника. Режисьорът Ивайло Христов е вещ в бавното разпалване на напрежението и в комичното насочване в погрешни посоки, посочва авторът. Режисьорът показва как думите водят до действия, как ревността и скуката се смесват с предразсъдъците в отровна напитка. 
 

 
 
В рецензията се изтъква, че Янчева силно напомня на Франсис Макдорманд – саркастична, уморена и нетърпелива. "Тя е харизматичният морален център на филма, точно както Макдорманд беше в "Три билборда извън града". "Страх" има по-ясно и по-подробно усещане за място от "Три билборда извън града". Лицата изглеждат живи като пейзажа, а саркастичният , фаталистичен хумор има също толкова силен и отличителен местен привкус като гъбите и лютите чушки, които Светла, героинята на Янчева, приготвя на бежанеца Бамба.
 
"Избран миналата година за българското предложение в надпреварата за награда "Оскар", този топъл, завладяващ, чернобял филм напомня за горчиво-сладки артхаус хитове като "Посещението на оркестъра" ("The Band’s Visit"), както и избрани бисери от държави от съветския блок, от новата вълна от 60-те години на 20-и век" - това пише спациализираното издание за кино Variety в своята рецензия. Режисьорът Ивайло Христов залага на абсурден хумор, напомняйки на бодливите, но нежни социални сатири на Иржи Менцел, Милош Форман и други източноевропейски творци от повече от половин век.
 
Това приятно ретро усещане се засилва от елегантната простота на красивите, остри черно-бели композиции на оператора Емил Христов. Макар че изобразяването на националистическата отрова има истинско ужилване, "Страх" не се отклонява от комедийния терен и завършва с причудлива нотка. Това е и весел портрет на женската неукротимост, по примера на скорошни филми като "Кошер" и "Това не е погребение, това е възкресение" ("This Is Not a Burial, It's a Resurrection"). Изглеждайки по-скоро като селска Пати Смит, страхотната героиня на Янчева предизвиква неохотно възхищение ("Каква упорита жена си ти") на Бочев, който се оказва един от по-разумните опоненти, пише още сп. Variety.

Свързани новини

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024

Тъмната страна на историята

10.04.2024

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Какво ще направите?

27.03.2024