Мюзикълът "Парижката Света Богородица" гостува в София в Зала 1 на НДК

На 26 май, в зала 1 на НДК ще оживее историята за Есмералда, Клод Фроло и Квазимодо, разказана от солистите, хора, балета и оркестъра на Държавна опера – Варна. 
 
За първи път "Парижката Света Богородица" e представен през 1998 в Париж и е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като мюзикълът с най-много продажби в първата година след премиерата си за всички времена.
 
 
Автор на изключителната музика на "Парижката Света Богородица" е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Романът е сред най-известните произведения на Виктор Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици. Това забележително историческо произведение, чието действие се развива през 1482 година в Париж, под двете кули на великата катедрала Нотр Дам, разказва история за любовта, съдбата, архитектурата и политиката и убедително пресъздава средновековния свят в зората на модерната епоха.
 
 
В образа на Есмералда ще се превъплъти Лилия Илиева, Клод Фроло ще е Драгомир Шопов, Квазимодо – Велин Михайлов, Феб дьо Шатопер – Борислав Веженов, Фльор дьо Лис дьо Гондельор - Мария Павлова, Пиер Гренгоар - Момчил Караиванов, а Клопен Труйфлу – Николай Колев. 
 
 
Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, сценограф и костюмограф Ася Стоименова, а 3D мапинг помага величествената катедрала да се види в ненакърнената си цялост. Оркестрацията е на Данко Йорданов, а маестро Страцимир Павлов е диригент на този амбициозен спектакъл. Текстът е на Люк Пламондон, а преводът на Лилия Бонева, хореораф на спектакъла е Станислава Томова. 
 
 
Режисьорът Петко Бонев споделя: "Поставяме "Парижката Света Богородица" като театрализиран концерт с костюми - това е един много популярен в Англия жанр, но нов за българската сцена. В цялата си последователност е представена драматургията, има въздействащи сценография, костюми и хореография. Зрителите ще видят импозантната Парижка катедрала без пораженията от последния опустошителен пожар, в цялото й величие, възкресена със средствата на 3D мапинга."
 
 
На 26 май, в Зала 1 на НДК емблематичните произведения "Le Temps des cathedrals" (Времената на катедралите), "Bohémienne" (Циганка), "Belle" (Красива), "La Cour des miracles" (Дворът на чудесата), ще се изпълняват на оригиналния език. Субтитри на български ще приобщят публиката към всеки детайл от историята, която продължава да вълнува.
 
Билетите за "Парижката Света Богородица" са вече в продажба в мрежата на Eventim и Билетен център НДК.

Свързани новини

"Оркестър без име" - като мюзикъл

27.07.2022

Мартина Пенева с втора награда

22.06.2022

Гледаме "Парижката Света Богородица"

23.05.2022

Легендарната школа "Лий Страсбърг" у нас

18.02.2022

Мюзикълът "Цар Лъв" най-сетне и у нас

10.02.2022