Една седмица до Оскарите - виж кои са фаворитите

Остава една седмица до раздаването на Оскарите - наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука. 94-тата церемония предстои на 27 март в Холивуд, а фаворитите в повечето категории вече са доста ясно изразени. 

Едни от най-важните индикатори са наградите Златен глобус, отличията на актьорите и на критиците, както и британският еквивалент на Оскарите - наградите БАФТА. Според тях, ето кои са фаворитите за Оскарите тази година:

Като че ли интригата в най-престижната категория - филм на годината, е най-малка. Тук безспорен фаворит е уестърнът “Силата на кучето”, продуциран от Netflix и режисьорката Джейн Кемпиън. Лентата спечели Златен глобус за най-добър филм в категория драма, и наградата за най-добър режисьор. Това се повтори и на наградите БАФТА. Джейн Кемпиън спечели още няколко награди, сред които изборът на публиката, и наградата на Гилдията на режисьорите.

Ето кои са филмите в битката за Оскари 2022

През 1993 година Кемпиън получава номинация за "Пианото", но не печели. Тази година всички знаци сочат, че Оскарите за филм и за режисура отиват именно при новозеландската режисьорка. В "Силата на кучето" участват Бенедикт Къмбърбач, Кирстен Дънст, Коди Смит-Макфий и др. Лентата е рекордьор с с общо 12 номинации за Оскар.

Ето кои са сочените за фаворити в актьорските категории:

При мъжете нещата са по-ясни. До момента в наградите доминира Уил Смит за превъплъщението му в бащата на тенисистките Винъс и Серина Уилямс - Ричард, във филма "Методът Уилямс". Той вече спечели Златен глобус, наградата на Гилдията на актьорите, Изборът на критиците и БАФТА.

В категорията поддържаща мъжка роля се открои нечуващият Трой Коцур за "CODA: Дете на глухи родители". Той бе оценен от Гилдията на актьорите, Изборът на критиците и БАФТА. Куцар стана първият глух актьор, отличен с тези награди. 

Три актриси ще водят Оскарите, а зрителите за първи път ще гласуват за своя фаворит

При жените нещата са доста по-неясни. Номинираните за главна женска роля са Джесика Частейн за "Очите на Тами Фей", Оливия Колман за "Изгубената дъщеря", Пенелопе Крус за "Паралелни майки", Никол Кидман за "Да бъдеш Рикардо" и Кристен Стюарт за "Спенсър".

Джесика Частейн взе отличията на Гилдията на актьорите и Изборът на критиците. Златният глобус обаче отиде при Никол Кидман. Наградата БАФТА пък беше присъдена на Джоана Сканлън за "След любовта", която обаче не е сред претендентите за Оскар. 

Вички са единодушни, че сериозен фаворит тук е и Оливия Колман, която прави много силна роля в "Изгубената дъщеря", а Кристен Стюарт е сред любимките на Холивуд.

В категорията за поддържаща женска роля фаворитка е младата Ариана ДеБоуз за ролята си в "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг. Тя вече спечели Златен глобус, приза на Гилдията на актьорите, Изборът на публиката и БАФТА.

В категорията най-добър международен филм също има изразен фаворит - това е японският филм "Карай колата ми" на режисьора Рюсуке Хамагучи. Драмата, по разказ на Харуки Мураками, беше отличена със Златен глобус,  Изборът на критиците и БАФТА.

"Енканто" на "Дисни" пък е тоталният фаворит в категорията анимация, а също така и за песен от филм. Сериозната конкуренция тук е в лицето на Били Айлиш и едноименната песен от "Смъртта може да почака".

Били Айлиш за номинацията си за Оскар, виж кои са конкурентите ѝ

В категориите грим и костюми досега блесна "Круела", а в техтическите категории "Дюн". Ще бъде невероятно комозиторът Ханс Цимер да не вземе още един Оскар за музиката от фантастичния епос на Дени Вилньов.

Все пак, нищо няма да е сигурно до 27 март, когато в "Долби Тиатър" в Лос Анджелис ще бъдат раздадени и финалните кино награди през този сезон. У нас ги гледаме рано сутринта в понеделник, 28 март. 

Свързани новини

Незабравимите награди ''Оскар''

14.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024

Кой ще пее на наградите ''Оскар''

06.03.2024

Ето кой ще се бори за "Оскар" 2024

24.01.2024

Ето кой спечели "Еми"

17.01.2024