Удар на сцената на Оскарите, фаворит стана филмът с кауза "CODA"

Носителят на Оскар Уил Смит се превърна в хита на церемонията в "Долби Тиатър". Не само защото спечели статуетката за най-добра мъжка роля за "Методът Уилямс", а защото се сби на сцената. Актьорът удари през лицето колегата си Крис Рок, който се пошегува с голата глава на съпругата му Джейда Пинкет Смит по време на раздаването на наградите.  

Комикът каза: "Джейда, обичам те. "Редник Джейн 2" - нямам търпение да го гледам". След тези думи Смит се качи на сцената и удари Рок, вероятно влагайки и актьорските си умения, но след това два пъти изкрещя на Рок да пази името на съпругата си "далеч от шибаната си уста". Рок възкликна саркастично - "Това беше най-великата вечер в историята на телевизията". По-късно Рок разпространи изявление, в което казва, че няма да повдига обвинение срещу актьора. 

Няколко минути след случката Уил Смит спечели Оскар за най-добра мъжка роля за "Методът Уилямс". Актьорът беше повече от емоционален. "Моят дълг е да защитавам своето семейство, да ги обичам и да ги пазя", каза Смит със сълзи на очи.  

През 2018 г. Джейда Пинкет Смит разкри, че страда от алопеция. Тя губи косата си и в крайна сметка реши да се обръсне изцяло.

Друг дългоочакван момент обаче не се случи - украинският президент Володимир Зеленски не се включи в церемонията, въпреки че звезди като Шон Пен призоваваха страстно за това. Пен дори обяви, че ще претопи Оскарите си, ако това не се случи. Както е известно, актьорът беше в Киев, когато войната избухна, за да снима филм за Зеленски и Украйна.

На сцената на Оскарите обаче прозвуча химнът за мир на Джон Ленън "Imagine", а много от актьорите носеха значки или други символи със знамето на Украйна в знак на подкрепа за страната. 

Ето и отличените:

Изненадващо или не съвсем Оскарът за най-добър филм отиде за филма "CODA: Дете на глухи родители", който разказва за глухонямо семейство. Лентата беше номинирана в три категории - филм на годината, поддържаща мъжка роля и адаптиран сценарий и спечели и в трите.

С най-много награди Оскар, най-вече в техническите категории, включително за операторско майсторство и музика се отличи "Дюн" на Денис Вилньов. Фантастиката спечели общо шест статуетки. Саундтракът на филма е дело на композитора Ханс Цимер.

Наградата за най-добра режисура очаквано отиде при Джейн Кемпиън за филма ѝ "Силата на кучето", който беше и най-големият фаворит на наградите, но лентата с кауза "CODA" очевидно се е харесала повече на академията. Въпреки безспорните си качества, филмът на новозеландската режисьорка се превърна в големия губещ на вечерта, след като от 12 номинации получи само тази награда.

"Очите на Тами Фей" стана третият филм на вечерта с повече от една статуетка. Оскарът за главна женска роля получи актрисата Джесика Частейн. Лентата беше отличена и за грим.

Оскарът за поддържаща мъжка роля отиде при Трой Коцур от "CODA: Дете на глухи родители", а за поддържаща женска при Ариана Дебоуз от "Уестсайдска история". Кенет Брана получи Оскар за оригиналния сценарий на "Белфаст", вдъхновен от личните му спомени за детството му в Северна Ирландия.

Оскар за оригинална песен спечелиха певицата Били Айлиш и брат й Финиъс за едноименната песен към "Смъртта може да почака". Наградата за анимация получи "Енканто" на "Дисни", а за чуждоезичен филм беше отличен японският "Карай колата ми". 

Свързани новини

Незабравимите награди ''Оскар''

14.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024

Кой ще пее на наградите ''Оскар''

06.03.2024

Ето кой ще се бори за "Оскар" 2024

24.01.2024

За четвърти път...

22.11.2023