Дебютният игрален филм на Тео Ушев тръгва по кината на 25 ноември

Дебютният игрален филм на Теодор Ушев "φ1.618" тръгва по кината на 25 ноември. Лентата вече имаше своята българска премиера на фестивала "Синелибри", а световната премиера на филма предстои на 23 ноември, в рамките на Black Night Film Festival в Талин, Естония. 
 
"φ1.618" беше излъчен като част от селекцията на Фестивала за ново кино в Монреал и пожъна възторжени отзиви от кинонаблюдатели и зрители, които го определиха като "фантастичен филм с потенциал да стане култов".
 
По думите на Рамин Ханджани "φ1.618" е "пречистващо пътешествие, което може да напомни на зрителите за главните герои от творбите на Алехандро Ходоровски, без да засяга всички екстремни елементи в тях", съобщават от "Синелибри"
 
Според Реда Бенкула филмът на Ушев изобличава свят, устремен към своето унищожение. Ако специалните ефекти са умишлен кич, то те служат и като препратка към наследството от комунистическата епоха. Тоталитаризмът, който режисьорът заклеймява, е храна за размисъл в контекст, в който краят на света във „φ1.618“ съвпада с кризата, която преживяваме в момента, смята той.
 
Едно със сигурност можем да кажем - филмът е любопитно явление в българското кино - първата фантастика, осъществена изцяло с българско финансиране и екип. Лентата е заснета талантливо от оператора Емил Христов, а режисьорът Тео Ушев успява да потопи зрителите в антиутопичната история от романа "Пумпал", като след първата си прожекция в зала 1 на НДК предизвика много размисли и коментари, което е и мисията на изкуството.
 
Водещите роли във филма са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова. Партнират им Ирмена Чичикова, Владимир Люцканов, Николай Станоев, Герасим Георгиев-Геро, Васил Дуев, Китодар Тодоров и Георги Лозанов. 

Свързани новини

Драконите се завръщат

10.06.2024

Светът върви към своя край

03.06.2024

Te ще се погрижат за проблемите ви

30.05.2024

Всеки заслужава шанс да полети

20.05.2024

Килиан Мърфи е продуцент

26.04.2024