Анджелина Джоли ще изиграе оперната легенда Мария Калас

Холивудската звезда Анджелина Джоли ще се превъплъти в образа на оперната прима Мария Калас в биографичен филм, съобщиха преди дни специализираните издания за кино Deadline и Variety. Новината очаквано предизвика голям интерес и разнопосочни коментари. 
 
Режисьор на продукцията ще бъде чилиецът Пабло Лараин - негово дело са филмите "Джаки" с Натали Портман, посветен на Джаки Кенеди, и "Спенсър" с Кристен Стюарт, разказващ за живота на принцеса Даяна в нейните последни дни в кралския двор. 
 
Новият проект на чилиеца ще се казва "Мария". Сценарист ще бъде Стивън Найт, работил с Лараин по проекта "Спенсър". Действието ще се развива в определен период от живота Мария Калас - в Париж, където тя умира на 53-годишна възраст през 1977 г.
 
Анджелина Джоли заяви, че е щестлива да приеме това предизвикателство. "Много сериозно си давам сметка за отговорността към живота и наследството, оставено от Мария. Ще направя всичко по силите си, за да посрещна това предизвикателство. Отдавна се възхищавам на Пабло Лараин"., казва актрисата в изявление. Тя допълва, че работата с Лараин по сценария на Стивън Найт е истинска мечта за нея.
 
Режисьорът пък коментира, че биографичният филм за Мария Калас ще му даде възможност да съчетае двете си най-големи съкровени страсти - киното и операта. Той добави, че това е един отдавна бленуван филмов проект. За Анджелина Джоли Лараин казва, че тя е изключително смела и любознателна актриса, а възможността да работи с нея по новия проект той определя като "истински дар".
 
Дали обаче Анджелина Джоли ще се справи с предизвикателството да изиграе Мария Калас, дали ще успее до такава степен да се потопи в персонажа на сопраното, че да претопи холивудската си красота в отличителната гръцка изтънченост и елегантност на оперната изпълнителка? Дали Джоли ще успее да пресъздаде многопластовия характер на дивата, спечелила си световна слава както с божествения си глас, така и с подвластността си на демоните на душевността, страстите и капризите?
 
В последно време името на актрисата се свързва основно със съдебните препирни с бившия й съпруг Брад Пит, последвали развода с него, както и с нейните режисьорски проекти. А на големия екран в качеството си на актриса през последните двайсетина години красавицата се появяваше основно в трилъри, фентъзи, приключенски продукции и екшъни. Това е и причината някои коментатори да смятат, че Мария Калас може да се окаже трудна хапка за преглъщане за холивудската звезда. 
 
Всичко това кара мнозина да се съмняват, че Анджелина Джоли е най-добрият избор за образа на Мария Калас. В социалните мрежи вече се появиха коментари, че за ролята е трябвало да бъде избрана Лейди Гага, която ще се справи едновременно добре и с пеенето, и с актьорската игра. Потребители на социални мрежи коментират, че  ролята на Калас е от тези, които или носят успех, или провал. Някои пишат, че Калас е била богиня, а не жена, която се опитва да имитира богиня.
 
Много потребители обаче са уверени, че с точния сценарий и правилната режисура Джоли ще се справи, а дори може да изненада критиците и да стигне до престижна награда.
 
Анализаторите припомнят, че Анджелина Джоли пожъна успехи именно, когато изигра сложна централна роля - тази на модела Джия Каранджи, починала през 1986 г., на едва на 26 години, от СПИН. Филмът за нейния живот на модната сцена и в ада на наркозависимостта, довела и до смъртта й, беше продуциран от HBO през 1998 г. , и донесе на Джоли "Златен глобус" и отличието на Гилдията на американските актьори за най-добра главна женска роля в телевизионен филм. Джоли е носителка и на наградата "Оскар" за второстепенната роля във филма "Луди години" с Уинона Райдър. 
 
Мария Калас може и да е коренно различна от Джия Каранджи, но също като нея е жертва на психически срив и на неконтролируеми настроения. Говорейки за Калас, мнозина си спомнят, че талантът й често пъти бе засенчван от бурния й личен живот - скандалите, съпътстващи брака й с предприемача Джовани Батиста Менегини и наблюдаванато под лупа от медиите любовна история с гръцкия магнат Аристотел Онасис, изоставил я заради Джаки Кенеди.
 
Мария Калас и Аристотел Онасис
 
Предвидено е филмът да излезе през 2023 година, като така лентата ще съвпадне с "Годината на Калас", когато се отбелязва стогодишнината от рождението на оперната прима, съобщава БТА. 
 
В Гърция се подготвт редица събития, сред които концерти, нови оперни продукции и изложби. За лятото е предвидено и откриването на музей на Мария Калас в центъра на Атина. В него ще бъдат представени лични вещи, ценни исторически архиви, редки записи, снимки, сценични тоалети, документи с автографа на Калас и нейния личен училищен албум. Експонатите в музея идват от десетки гръцки институции и частни колекции. Дарения за музея са направени  и от оперни театри от целия свят, сред които "Миланската скалА", "Метрополитън опера" в Ню Йорк, театър "Фениче" във Венеция и "Арена ди Верона". 
 
Всичко това, съчетано с обещания филм с участието на Джоли, превръща 2023 г. в особено вълнуваща за феновете на Мария Калас по целия свят.

Свързани новини

Ето каква е причината

24.07.2024

Пореден удар за Брад Пит от децата му

04.06.2024

Анджелина Джоли vs. Хали Бери

20.04.2023

Анджелина Джоли има нови обвинения

05.10.2022

Брад отново съди Анджелина

09.06.2022