Анджелина Джоли ще изиграе оперната легенда Мария Калас

Холивудската звезда Анджелина Джоли ще се превъплъти в образа на оперната прима Мария Калас в биографичен филм, съобщиха преди дни специализираните издания за кино Deadline и Variety. Новината очаквано предизвика голям интерес и разнопосочни коментари. 
 
Режисьор на продукцията ще бъде чилиецът Пабло Лараин - негово дело са филмите "Джаки" с Натали Портман, посветен на Джаки Кенеди, и "Спенсър" с Кристен Стюарт, разказващ за живота на принцеса Даяна в нейните последни дни в кралския двор. 
 
Новият проект на чилиеца ще се казва "Мария". Сценарист ще бъде Стивън Найт, работил с Лараин по проекта "Спенсър". Действието ще се развива в определен период от живота Мария Калас - в Париж, където тя умира на 53-годишна възраст през 1977 г.
 
Анджелина Джоли заяви, че е щестлива да приеме това предизвикателство. "Много сериозно си давам сметка за отговорността към живота и наследството, оставено от Мария. Ще направя всичко по силите си, за да посрещна това предизвикателство. Отдавна се възхищавам на Пабло Лараин"., казва актрисата в изявление. Тя допълва, че работата с Лараин по сценария на Стивън Найт е истинска мечта за нея.
 
Режисьорът пък коментира, че биографичният филм за Мария Калас ще му даде възможност да съчетае двете си най-големи съкровени страсти - киното и операта. Той добави, че това е един отдавна бленуван филмов проект. За Анджелина Джоли Лараин казва, че тя е изключително смела и любознателна актриса, а възможността да работи с нея по новия проект той определя като "истински дар".
 
Дали обаче Анджелина Джоли ще се справи с предизвикателството да изиграе Мария Калас, дали ще успее до такава степен да се потопи в персонажа на сопраното, че да претопи холивудската си красота в отличителната гръцка изтънченост и елегантност на оперната изпълнителка? Дали Джоли ще успее да пресъздаде многопластовия характер на дивата, спечелила си световна слава както с божествения си глас, така и с подвластността си на демоните на душевността, страстите и капризите?
 
В последно време името на актрисата се свързва основно със съдебните препирни с бившия й съпруг Брад Пит, последвали развода с него, както и с нейните режисьорски проекти. А на големия екран в качеството си на актриса през последните двайсетина години красавицата се появяваше основно в трилъри, фентъзи, приключенски продукции и екшъни. Това е и причината някои коментатори да смятат, че Мария Калас може да се окаже трудна хапка за преглъщане за холивудската звезда. 
 
Всичко това кара мнозина да се съмняват, че Анджелина Джоли е най-добрият избор за образа на Мария Калас. В социалните мрежи вече се появиха коментари, че за ролята е трябвало да бъде избрана Лейди Гага, която ще се справи едновременно добре и с пеенето, и с актьорската игра. Потребители на социални мрежи коментират, че  ролята на Калас е от тези, които или носят успех, или провал. Някои пишат, че Калас е била богиня, а не жена, която се опитва да имитира богиня.
 
Много потребители обаче са уверени, че с точния сценарий и правилната режисура Джоли ще се справи, а дори може да изненада критиците и да стигне до престижна награда.
 
Анализаторите припомнят, че Анджелина Джоли пожъна успехи именно, когато изигра сложна централна роля - тази на модела Джия Каранджи, починала през 1986 г., на едва на 26 години, от СПИН. Филмът за нейния живот на модната сцена и в ада на наркозависимостта, довела и до смъртта й, беше продуциран от HBO през 1998 г. , и донесе на Джоли "Златен глобус" и отличието на Гилдията на американските актьори за най-добра главна женска роля в телевизионен филм. Джоли е носителка и на наградата "Оскар" за второстепенната роля във филма "Луди години" с Уинона Райдър. 
 
Мария Калас може и да е коренно различна от Джия Каранджи, но също като нея е жертва на психически срив и на неконтролируеми настроения. Говорейки за Калас, мнозина си спомнят, че талантът й често пъти бе засенчван от бурния й личен живот - скандалите, съпътстващи брака й с предприемача Джовани Батиста Менегини и наблюдаванато под лупа от медиите любовна история с гръцкия магнат Аристотел Онасис, изоставил я заради Джаки Кенеди.
 
Мария Калас и Аристотел Онасис
 
Предвидено е филмът да излезе през 2023 година, като така лентата ще съвпадне с "Годината на Калас", когато се отбелязва стогодишнината от рождението на оперната прима, съобщава БТА. 
 
В Гърция се подготвт редица събития, сред които концерти, нови оперни продукции и изложби. За лятото е предвидено и откриването на музей на Мария Калас в центъра на Атина. В него ще бъдат представени лични вещи, ценни исторически архиви, редки записи, снимки, сценични тоалети, документи с автографа на Калас и нейния личен училищен албум. Експонатите в музея идват от десетки гръцки институции и частни колекции. Дарения за музея са направени  и от оперни театри от целия свят, сред които "Миланската скалА", "Метрополитън опера" в Ню Йорк, театър "Фениче" във Венеция и "Арена ди Верона". 
 
Всичко това, съчетано с обещания филм с участието на Джоли, превръща 2023 г. в особено вълнуваща за феновете на Мария Калас по целия свят.

Свързани новини

Анджелина Джоли vs. Хали Бери

20.04.2023

Анджелина Джоли има нови обвинения

05.10.2022

Брад отново съди Анджелина

09.06.2022

Дрязгите им нямат край

18.02.2022

"Вечните" - поглед отвътре

18.10.2021