Микеле Плачидо ще представи лично филма си "Сянката на Караваджо" на Киномания

Броени дни след световната му премиера, филмът "Сянката на Караваджо" ще бъде показан на "Киномания", съобщават от НДК. Събитието е на 19 ноември в зала 1 на НДК в присъствието на неговия режисьор, съсценарист и изпълнител на една от главните роли - Микеле Плачидо.
 
Звездата от "Октопод" лично ще представи филма си, а прожекцията ще е предшествана от среща на публиката. Актьорът и режисьор за последно е бил в България точно преди 20 години - за снимките на сериала "Сорая".
 
Сянката на Караваджо" е показан за първи път по време на Международния кинофестивал в Рим, извън конкурсната програма, и беше ентусиазирано приет от публиката и от критиците

 
Действието се развива през 1600 г. в Италия, където Микеланджело Мериси (Караваджо) е брилянтен художник и бунтар срещу догмите на църквата, които налагат как точно да бъдат изобразявани религиозните сюжети. След като научава, че Караваджо използва проститутки, крадци и скитници като модели за своите картини, папата разпорежда на свой агент, известен като Сянката, да разследва твореца, за да разбере дали заслужава помилване за убийството на свой съперник в любовта. Именно през погледа на агента (в ролята е Луи Гарел) е описана личността на живописеца.
 
 
В основата е реалната съдба на великия художник, чийто живот е белязан с множество черни петна. И до днес не знаем как и къде е умрял. Има сведения за последните дни от живота му. Той е получил помилване от папата, защото е бил обвинен в убийство и осъден на смърт, заради което бяга от Рим. Заедно с Караваджо изчезват и картините, донесени от него в столицата като благодарност за помилването. Няма данни какво се е случило с тялото му. Има предположения и ние излизаме със собствена версия“, разказва Микеле Плачидо.
 
В ролята на Караваджо е актьорът Рикардо Скамарчо. Във филма участват още Изабел Юпер, Лолита Шама и други. В продукцията има и българска следа. Мони Овадия играе известния италиански свещеник Филипо Нери. Овадия е роден в Пловдив, но почти веднага с родителите си се мести в Милано.
 
 "Киномания" ще се състои  между 17 ноември и 4 декември, съобщава БТА.

Свързани новини

Фестивалът започва днес

17.11.2022

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

Нови филми от титаните на Киномания

03.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016

Киномания почита легендарни режисьори

30.09.2016