"Киномания" представя три филма за музикални легенди

"Киномания" включи три филма за музикални легенди в програмата си. Фестивалът започва тази вечер с ексклузивната прожекция на филма на Зорница София "Майка" в зала 1 на НДК. Виж пълната програма тук. 
 
Феновете на киното и музиката ще се насладят на най-новия документален филм за легендата Дейвид Боуи "Moonage Daydream". Това е уникален документален портрет за живота и гения на Боуи - един от най-интересните и влиятелни артисти на нашето време. Лентата представя музиканта чрез негови думи от интервюта, давани през десетилетията, и с култовите му концертни изпълнения.
 
Филмът използва редки архивни кадри, включително концертни изпълнения на ключови песни като "Moonage Daydream", "Space Oddity", "Sound and Vision", "Heroes" и други. Режисьор, продуцент, сценарист и монтажист е визионерът Брет Морген, автор на някои от най-новаторските и харесвани документални филми през последните 15 години. "Moonage Daydream" беше представен на фестивала в Кан и веднага се превърна в един от най-обсъжданите филми на годината. 
 
"Moonage Daydream" - първият официален филм за Дейвид Боуи обяви премиерна дата
 
Киномания 2022 ще покаже филм за Ленард Коен е с режисьори и продуценти Дейна Голдфайн и Даниъл Гелър, работили върху продукцията повече от 10 години. "Алилуя: Ленард Коен" отдава почит на легендарния изпълнител, музикант, поет и писател, видян през неговата прочута песен "Алилуя", превърнала се в истински химн. "Алилуя" е една от песните с най-много кавъри в съвременната поп музика. 
 
10 емблематични песни с още по-успешни кавър версии
 
Филмът е одобрен приживе от самия Коен, който почина преди шест години, и представя безценни, непоказвани досега архивни материали, както и аудиозаписи, фотографии, кадри от концерти и интервюта.
 
Третото музикално предложение е лентата за легендата на фадото Сезария Евора с режисьор и сценарист Ана София Фонсека, представящ живота на звездата от Кабо Верде. Филмът е поглед върху съдбата на певицата, нейните възходи и падения, демони и слава. Филмът съдържа и интервюта с най-близките й хора, както и откъси от нейни концерти, архивни кадри и фотографии и показва невероятната й способност да изразява емоциите си в песен.

Свързани новини

Микеле Плачидо идва на Киномания

28.10.2022

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

Нови филми от титаните на Киномания

03.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016

Киномания почита легендарни режисьори

30.09.2016