Алмодовар, Скорсезе, Алън и Гибсън с най-новите си филми на Киномания

Една от големите новини на фестивала е договарянето на последния филм на Мартин Скорсезе - "Мълчание", чиято официална световна премиера ще се състои на 23 декември, а първата прожекция в България ще е на 14 януари от 19:00 часа в зала 1 на НДК.
 
 
"Мълчание" залага на Лиъм Нийсън в главната роля, участват още Андрю Гарфийлд, Адам Драйвър, Кийрън Хайндс, Таданобу Асано, Шин’я Цукамото. Йезуитският свещеник Родригес (Андрю Гарфийлд) научава, че неговият ментор (Лиъм Нийсън), който трябва да посвещава японците в християнството, е обърнал гръб на църквата. Родригес заминава за Япония, за да намери отклонилия се от правия път свещеник. Религиозната тема не е нова за Скорсезе, който е режисьор и на емблематичния "Последното изкушение на Христос" (номиниран за "Оскар" за режисура), както и на "Кундун" (с 4 номинации за "Оскар"), които ще бъдат показани в рамките на Киномания, също през януари, по повод премиерата на "Мълчание".
 
 
В програмата на 30-то издание на фестивала е и последният филм на отдавна доказалият се и като актьор, и като режисьор Мел Гибсън. "Възражение по съвест" разказва за военния лекар Дезмънд Дос, който отказва да носи оръжие и да убива. Филмът е създаден по действителни събития и пресъздава най-кървавите сражения във Втората световна война – битката при Окинава, където Дос спасява 75 души. Така той става първият в американската история отказал се по съвест военен, отличен с медал за воинска храброст. Самият Гибсън споделя, че е искал да отдаде почит на истински герой, какъвто е Дос, на фона на всички измислени супергерои, с които напоследък киното ни залива. Главните роли във филма са поверени на Андрю Гарфийлд, Сам Уортингтън, Тереза Палмър, Хюго Уийвинг и др.
Прожекцията e в зала 1 е на 23 ноември от 19:00 часа. 
 
 
Новото произведение на един от майсторите на дълбоко интимните, деликатни и въздействащи истории – Педро Алмодовар, също е в програмата  на Киномания. "Хулиета" (от конкурсната програма на Кан) е за борбата на една майка да оцелее сред несигурността относно съдбата на дъщеря си. В ролите са Ема Суарес, Адриана Угарте и Инма Куеста. Това е 20-ят филм на Алмодовар и е създаден по текстове от изящния сборник "Бягство" на канадската нобелистка Алис Мънро.
Филмът гледаме в НДК на 22 ноември от 19:00 часа в зала 1.
 
 
По традиция Киномания ще покаже и най-новото на неповторимия Уди Алън на 26 ноември от 19:00 часа в зала 1. "Café Society" е за трансформацията на Джеси Айзънбърг от невротичен дребен чиновник в общителен бохем, чрез която Алън разказва завладяваща носталгична история за отхвърлена любов с всички свои обичани похвати: чудесна музика от епохата, перфектен диалог и неподражаеми персонажи. За обстановката допринася и работата на големия оператор Виторио Стораро, който майсторски пресъздава епохата на златната ера на Холивуд и апогея на нюйоркската мафия през 30-те години.
 
Киномания 2016 започва на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. Билети за всички филми на Киномания се продават на касите на НДК и в мрежата на Ticketportal.bg.

Свързани новини

Фестивалът започва днес

17.11.2022

Микеле Плачидо идва на Киномания

28.10.2022

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016

Киномания почита легендарни режисьори

30.09.2016