Броени часове до Киномания 2016

На 17 ноември (четвъртък) точно в 19:00 часа в зала 1 на НДК с официална церемония ще бъде открито 30-тото юбилейно издание на Киномания. Един от най-големите филмови фестивали в България отново ще предложи на публиката най-добрите продукции от последните две години, непоказвани досега у нас.
 
Фестивалът ще започне с българския филм "Слава" с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов и с участието на познатите ни от "Урок" актьори Маргита Гошева и Стефан Денолюбов.
 
Специално за юбилея организаторите от НДК са подготвили изключителна програма от най-новите филми на култови съвременни режисьори като Педро Алмодовар, Мартин Скорсезе, Уди Алън, Карлос Саура, Емир Кустурица, Том Форд, Джим Джармъш и много други. Някои от филмите в афиша вече получиха отличия на големите световни фестивали като разкошният мюзикъл "La La Land" на Деймиън Шазел, трилърът "Хищници в мрака" на Том Форд, детският "Хайди", френският "Това е само краят на света" и др.
 
Прожекции ще има в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", кино "Одеон", Дом на киното, Евросинема, G8 и Френски културен институт. 
 
Освен станалите традиционни за Киномания: "Фестивал на фестивалите" (с най-горещите хитове), българско кино, "Фестивал на френското кино", "Киното и неговата история", детски филми, музикални филми и класически предложения, тази година юбилеят ще бъде отелязан със селекция от 25 филма, включени в първото издание на фестивала през 1987 г., известен тогава с името "Световна кинопанорама".
 
Киномания ще покаже и последния филм на полския режисьор Анджей Вайда "Остатъчни образи", когото светът загуби преди месец. Другото интригуващо полско заглавие в афиша е "11 минути" на виртуоза Йежи Сколимовски, който в рамките на 11 минути преплита съдбите на няколко души във Варшава, променяйки напълно живота им.
 
За първи път тази година в детската програма на фестивала са предвидени три филма за деца над 10 години, които не са дублирани, а са оставени с оригиналните гласове на персонажите, като магичният "Червената костенурка" е без говор и разчита изцяло на визуалното послание и въздействащата музика и звук. 
 
Киномания 2016 ще предложи и няколко интересни биографични филма, сред които: "Джанис Джоплин: Little Girl Blue" (за звездната блус рок изпълнителка), "Майлс Дейвис: Miles Ahead" (за невероятния джазмен), "Чет Бейкър: Born to be blue" (за легендарния тромпетист и певец), споменатият вече "Остатъчни образи" – за съпротивата на полския художник Владислав Стржемински срещу сталинисткия режим в Полша, както и "Пурпурен дъжд", с който фестивалът отдава почит на големия артист Принс.
 
Билетите за всички филми са в продажба и могат да бъдат закупени на касите на НДК и в мрежата на Тикетпортал, както и на касите на кината от програмата на фестивала. 

Свързани новини

Фестивалът започва днес

17.11.2022

Микеле Плачидо идва на Киномания

28.10.2022

Нови филми от титаните на Киномания

03.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016

Киномания почита легендарни режисьори

30.09.2016